Klusadvies

Aan de slag met MDF? Ad heeft speciaal voor jou een aantal tips!

Aan de slag met MDF? Ad heeft speciaal voor jou een aantal tips!
- Categorieën Ad's Klustips

Een sfeervol huis creëren met MDF is heel eenvoudig! Het zijn vaak de kleine toevoegingen in huis die de sfeer bepalen. En hoe fijn is het dat jij, met een beetje hulp van Ad, deze sfeer makkelijk zelf kunt maken? Daarom heeft Ad een aantal tips voor je verzameld die jouw huis een prachtig effect geven met MDF. Aan de slag!

Tip 1: Wees je bewust van de verschillende soorten MDF voordat je start met jouw klusproject

MDF is beschikbaar in heel veel verschillende soorten, maten en diktes. De standaard MDF platen zijn alleen voor gebruik binnenshuis geschikt. Ga je aan de slag met een project in een ruimte waar het iets vochtiger is? Kies dan voor watervast MDF of vochtbestendig MDF: uitermate geschikt voor keukenpaneeltjes of een meubel in de badkamer. Ad kan zich voorstellen dat je een meubel het liefst snel in elkaar wilt zetten. Niet voor niks is MDF grondeerfolie of MDF Prime populair bij menig doe-het-zelver! Dit materiaal is voorzien van een lakdragende folie of gegrond met een witte primer laklaag. Zo is de zuigende werking sterk verminderd en hoef je het MDF alleen nog maar af te lakken, grondverf is dan niet nodig. Ideaal toch? Ga je aan de slag in een ruimte met weinig ventilatie? Dan is het werken met een MDF-soort wat formaldehydevrij is een verstandige keuze.

Tip 2: Standaard MDF is niet geschikt voor buitengebruik of zware constructies

Een normale MDF plaat is niet geschikt voor buiten. Dit komt door de samenstelling van het materiaal, namelijk fijne verlijmde en samengeperste houtvezels. Hierdoor kunnen ze niet tegen vocht. Gelukkig is er wel een speciaal product ontworpen om te gebruiken buitenshuis. Dit is de MDF Exterieur en zie je veelal terug in bijvoorbeeld tuinmeubelen. Voor een lange levensduur is het wel belangrijk om deze plaat eerst goed te gronden en vervolgens af te lakken met een lak die geschikt is voor buitentoepassingen. Bij langdurige zware belasting kan een MDF plaat doorzakken. Als dit eenmaal is verbogen, zal het niet meer terugbuigen en dat is natuurlijk zonde! Daarom is MDF minder geschikt voor zware constructies. Wil je een boekenplank maken? Verstevig dan de planken met bijvoorbeeld hoekijzers.

Tip 3: MDF op maat maken

Heb je jouw project op papier of via Sketchup helemaal uitgewerkt en weet je welk soort MDF je nodig hebt, dan is het tijd om het MDF op maat te zagen in de online zaagservice van Ad. Voer alle maten in en zie direct hoe de panelen uit de plaat komen. Wil je het MDF in verstek zagen? Ook dit is mogelijk. Selecteer hiervoor de gewenste afwerking. Het MDF kun je ook laten afronden of afschuinen voor een strakke afwerking. Wil je ook het MDF restmateriaal mee? Vergeet dit dan niet aan te vinken in de zaagservice.

Zelf het MDF op maat maken? Maak dan gebruik van een zaag met een fijne tand en een hardmetalen zaagblad. Hierdoor krijg je een hoogwaardige afwerking. Let wel op dat als je te langzaam zaagt dat het materiaal kan verbranden. Te snel zagen leidt weer tot ruwe randen.

Tip 4: Jouw project in elkaar zetten

MDF is een product wat makkelijk te bewerken is. Er zijn wel een paar punten die je niet moet vergeten om het mooiste resultaat te behalen. Wellicht zet je jouw meubel in elkaar met schroeven. Houd bij het schroeven van MDF in de gaten dat je niet te dicht bij de rand schroeft. Dit kan ervoor zorgen dat het hout splijt. Er zijn speciale MDF schroeven die ervoor zorgen dat je het MDF niet hoeft voor te boren. Volgens Ad kun je ook met normale schroeven uit de voeten. Hierbij zal je alleen de schroefgaten moeten voorboren in het MDF. Ook hier geldt, niet te dicht bij de rand om splijten te voorkomen.

Tip 5: MDF schilderen? Zorg voor een goede grondlaag

MDF staat erom bekend dat dit materiaal snel vocht opneemt. Meteen een laag verf op de MDF plaat schilderen, zal daarom niet goed werken. De eerste stap is daarom om de plaat eerst licht op te schuren. De plaat is al vrij glad van zichzelf, dus doe niet teveel moeite! Maak de plaat vervolgens stofvrij met een vochtige doek. Voor het schilderen moet je het MDF ontvetten. Dit kun je het beste doen met ammoniak. Zo kan de verf straks goed hechten. Nu de plaat gereed is, kan je de grondverf aanbrengen. Vaak is het nodig om twee lagen grondverf aan te brengen. Vergeet niet tussendoor om de MDF plaat even te schuren en de grondlaag stofvrij te maken voordat je aan de tweede grondlaag begint. Schuur vervolgens nogmaals de plaat en maak deze stofvrij. Nu kan de verflaag erop! Bij MDF grondeerfolie hoef je geen grondverf aan te brengen en kun je meteen aan de slag met de kleur naar wens.

Sta je ook te springen om met MDF aan de slag te gaan?

MDF kom je in de bouwmarkten in grote hoeveelheden tegen. Echter kan de kwaliteit nog wel eens tegenvallen. Bij Adzaagt ben je verzekerd van plaatmateriaal van meubelmakers kwaliteit. Slecht af te werken materiaal of een loslatende toplaag is hiermee verleden tijd! Met de professionele zaagservice van Adzaagt en een eerlijke prijs maken we klussen leuk en eenvoudig! Kies online het gewenste materiaal met de afwerking die je nodig hebt en ga binnen vijf werkdagen aan de slag. Ben jij er klaar voor?

Deel deze content op social media