Aan de slag met MDF? Ad heeft speciaal voor jou een aantal tips!

Geplaatst op: jan 4, 2021

Categorie: Ad's Klustips

Een sfeervol huis creëren met MDF is heel eenvoudig! Het zijn vaak de kleine toevoegingen in huis die de sfeer bepalen. En hoe fijn is het dat jij, met een beetje hulp van Ad, deze sfeer makkelijk zelf kunt maken? Daarom heeft Ad een aantal tips voor je verzameld die jouw huis een prachtig effect geven met MDF. Aan de slag!

Tip 1: Wees je bewust van de verschillende soorten MDF voordat je start met jouw klusproject

MDF is beschikbaar in heel veel verschillende soorten, maten en diktes. De standaard MDF platen zijn alleen voor gebruik binnenshuis geschikt. Ga je aan de slag met een project in een ruimte waar het iets vochtiger is? Kies dan voor een vochtbestendige plaat: uitermate geschikt voor keukenpaneeltjes of een meubel in de badkamer. Ad kan zich voorstellen dat je een meubel het liefst snel in elkaar wilt zetten. Niet voor niks is MDF grondeerfolie of MDF Prime populair bij menig doe-het-zelver! Dit materiaal is voorzien van een lakdragende folie of gegrond met een witte primer laklaag. Zo is de zuigende werking sterk verminderd en hoef je het MDF alleen nog maar af te lakken. Ideaal toch? Ga je aan de slag in een ruimte met weinig ventilatie? Dan is het werken met een MDF-soort wat zuurvrij is een verstandige keuze.

Tip 2: Standaard MDF is niet geschikt voor buitengebruik of zware constructies

Een normale MDF plaat is niet geschikt voor buiten. Dit komt door de samenstelling van het materiaal, namelijk fijne verlijmde en samengeperste houtvezels. Hierdoor kunnen ze niet tegen vocht. Gelukkig is er wel een speciaal product ontworpen om te gebruiken buitenshuis. Dit is de MDF Exterieur en zie je veelal terug in bijvoorbeeld tuinmeubelen. Voor een lange levensduur is het wel belangrijk om deze plaat eerst goed te gronden en vervolgens af te lakken met een lak die geschikt is voor buitentoepassingen. Bij langdurige zware belasting kan een MDF plaat doorzakken. Als dit eenmaal is verbogen, zal het niet meer terugbuigen en dat is natuurlijk zonde! Daarom is MDF minder geschikt voor zware constructies. Wil je een boekenplank maken? Verstevig dan de planken met bijvoorbeeld hoekijzers.

Tip 3: MDF schilderen? Zorg voor een goede grondlaag

MDF staat erom bekend dat dit materiaal snel vocht opneemt. Meteen een laag verf op de MDF plaat schilderen, zal daarom niet goed werken. De eerste stap is daarom op de plaat eerst licht op te schuren. De plaat is al vrij glad van zichzelf, dus doe niet teveel moeite! Maak de plaat vervolgens stofvrij met een vochtige doek. Wanneer het MDF nog vet is, kun je deze met ammoniak vetvrij maken. Zo kan de verf straks goed hechten. Nu de plaat gereed is, kan je de grondverf aanbrengen. Vaak is het nodig om twee lagen grondverf aan te brengen. Vergeet niet tussendoor om de MDF plaat even te schuren en de grondlaag stofvrij te maken voordat je aan de tweede grondlaag begint. Schuur vervolgens nogmaals de plaat en maak deze stofvrij. Nu kan de verflaag erop!

Sta je ook te springen om met MDF aan de slag te gaan?

MDF kom je in de bouwmarkten in grote hoeveelheden tegen. Echter kan de kwaliteit nog wel eens tegenvallen. Bij Adzaagt ben je verzekerd van plaatmateriaal van meubelmakers kwaliteit. Slecht af te werken materiaal of een loslatende toplaag is hiermee verleden tijd! Met de professionele zaagservice van Adzaagt en een eerlijke prijs maken we klussen leuk en eenvoudig! Kies online het gewenste materiaal met de afwerking die je nodig hebt en ga binnen vijf werkdagen aan de slag. Are you ready?

Laat een reactie achter

Inloggen