Klusadvies

Multiplex: de ster van elk interieur

Multiplex: de ster van elk interieur
- Categorieën Ad's Klustips

Alles wat je moet weten over Multiplex

Sta je op het punt om je interieur te veranderen, maar weet je nog niet zo goed welke materialen je hiervoor wilt gebruiken? Vergeet dan zeker Multiplex niet! Bekend om zijn prachtige uiterlijk met mooie vlamtekeningen. Het is dan ook een zeer gewilde decoratieve houtsoort. Benieuwd wat Multiplex jou nog meer te bieden heeft? Ad vertelt je er meer over.

Wat is Multiplex?

Multiplex platen worden gemaakt van massief hout. Het is opgebouwd uit meerdere lagen van houtfineer, die kruislings met elkaar verlijmd zijn. Het verlijmen van de verschillende lagen geeft deze houtsoort een hoop stevigheid. Je komt Multiplex daarom ook veel tegen in constructiewerk. Maar, vergeet de fraaie uitstraling niet! De kopse kanten zijn vaak mooi om te zien door de opbouw van deze plaat. Ze worden daarom ook vaak in het zicht gehouden.

Welke voordelen biedt Multiplex?

Door de samenstelling van Multiplex brengt dit plaatmateriaal een hoop voordelen met zich mee:

    • Omdat de houtvezels in verschillende richtingen op elkaar zijn gelijmd, is het materiaal bijzonder sterk. Door deze sterkte is deze houtsoort beter bestand tegen scheuren of breuken wanneer het hout belast wordt.
    • Natuurlijk hout heeft door de vezelrichting de neiging om te splijten. Omdat Multiplex zo sterk is, zal deze plaat niet splijten.
    • Het materiaal krimpt niet of zet niet uit onder invloed van temperatuur of vocht.
    • Omdat de binnenlagen gemaakt kunnen worden van minder kwalitatieve delen van een boom is Multiplex een duurzaam materiaal.

Welke toepassingen zijn er voor Multiplex?

Multiplex is een heel veelzijdig materiaal wat voor veel verschillende soorten klussen gebruikt kan worden. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met het aftimmeren van een wand of plafond? Dan is Kies dan voor Beuken Multiplex een uitstekende keuze. Ga je aan de slag met het maken van een meubelstuk, waarbij een houten uitstraling en gave look belangrijk zijn? Pools Grenen Multiplex geeft jouw meubelstuk de beste natuurlijke houtlook door zijn aanwezige vlam en kleur! Heeft jouw nieuwe project veel (ronde) vormen? Door het gebruik van Buig Multiplex werk jij je klus perfect af. Of is het belangrijk dat hetgeen wat je gaat maken veel gewicht kan dragen? Kies dan voor een hardhouten constructieplaat, zoals Meranti Triplex of Berken Multiplex.

Wat is Watervast Multiplex?

Ga je aan de slag met een ombouw voor een bad of voor het maken van een badkamermeubel? Multiplex kun je ook aanschaffen met een watervaste verlijming. Voor een vochtige ruimte is het gebruik van Berken Multiplex een uitstekende oplossing! Wil je echt buiten aan de gang met Multiplex? Dan is Okoume Multiplex zeer geschikt. Dit kan je buiten goed gebruiken voor bijvoorbeeld een mooie loungebank of boeidelen. Let er wel op dat je het hout de juiste behandeling geeft, zoals lakken of schilderen.

De verschillende kwaliteitsaanduidingen van Multiplex

Je kunt Multiplex in verschillende kwaliteiten kopen. Deze kwaliteit zegt niks over de sterkte van een plaat, maar richt zich op het aanzicht. De ene plaat is namelijk meer geschikt voor zichtwerk dan de ander.

    • Klasse A: er mogen geen kwasten zichtbaar zijn. Dit zijn de beste kwaliteit platen waar verkleuringen, wormgaatjes of reparaties niet zijn toegestaan. Klasse A Multiplex wordt vooral gebruikt voor decoratieve doeleinden.

    • Klasse B: hier mag een minimaal aantal vaste kwasten zichtbaar zijn per vierkante meter. Ook mag het lichte verkleuringen hebben en kleine reparaties (proppen) zijn toegestaan.

    • Klasse C: deze platen mogen vaste en losse kwasten hebben. Dit houdt in dat er meer gebreken in het fineer zijn toegestaan. Platen uit deze klasse worden met name gebruikt om te beplakken met een HPL laag of voor constructief gebruik.

Ook aan de slag met Multiplex op maat? Bestel bij Adzaagt!

Nu je alles weet over de oneindige mogelijkheden met Multiplex ben je gereed om van start te gaan met je bouwklus! Bij Adzaagt kan je verschillende soorten Multiplex platen bestellen in diverse kwaliteiten. Ben je er nog niet helemaal zeker van dat je het juiste type Multiplex selecteert voor jouw klus? Ad helpt je graag verder en geeft je zelfs nog wat extra tips om dat in-the-end prachtige project te realiseren. Fijn toch?

Bestel direct jouw plaatmateriaal

 

Deel deze content op social media