Klusadvies

Bekijk alle blogs keyboard_arrow_right

Alles wat je moet weten over fineer

Alles wat je moet weten over fineer
- Categories : Ad's Klustips

Wat is fineer?

Fineer is een laagje hout van 0,6 of 1,5 mm dat op plaatmateriaal, vaak MDF, wordt aangebracht. Fineer wordt geproduceerd door een stam in dunne laagjes te snijden. In tegenstelling tot massief hout, dat gezaagd wordt, benut houtfineer de stam optimaal en is er geen zaagverlies. Hierdoor is het een veel milieubewuster alternatief dan massief hout. fineer behoudt de natuurlijke uitstraling en unieke kenmerken van echt hout, met authentieke kleur- en patroonverschillen. Met deze kenmerken onderscheidt fineer zich van de imitaties.

Wat zijn de voordelen van fineer?

·         Een goedkoper en duurzamer alternatief op massief hout;

·         Natuurlijke uitstraling door unieke houttekening;

·         Het materiaal is in de fabriek geperst op een draagplaat. Dit materiaal is standaard MDF, wat erg sterk is;

·         Niet tot nauwelijks kromtrekking;

·         Luxe uitstraling.

Waarvoor kan ik fineer gebruiken?

Een veel voorkomende manier om fineer tegenwoordig te gebruiken is verwerking tot plaatmateriaal om meubelen uit te maken. In dat geval is het een vervanging van massief hout. Door de dunne laag fineer op een goedkoper plaatmateriaal te plakken hoeft er geen duur massief hout gebruikt te worden. Naast fineer op plaatmateriaal kunnen wij ook het losse fineer leveren, Decoflex.

De populairste manier om fineer te gebruiken is als plaatmateriaal. Het fineerhout plaatmateriaal kan je voor zo goed als alle interieurbouw toepassingen gebruiken. Populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld keukenkastjes, tafels, kasten, stoelen en andere toepassingen waarbij een luxe uitstraling gewenst is. Natuurlijk is de keuze fineer niet voor elke klus optimaal. Voor bij voorbeeld een werkblad adviseren wij HPL te gebruiken. Dit is krasvast en daardoor erg duurzaam voor intensief gebruik. In de collectie Unilin Evola HPL zitten erg mooie alternatieven die het fineer goed imiteren.

Soorten fineer

Fineer wordt gemaakt van hout, er zijn veel verschillende houtsoorten zoals Eiken, Wengé, Noten en nog veel meer. Van de populairste houtsoorten Eiken en Noten bieden wij speciale collecties, Querkus voor het eiken en Nuces zoals noten. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten fineer. Het uiterlijk van de plaat wordt bepaald door de manier waarop het fineer gesneden en gevoegd. Het snijden wordt op 4 verschillende manieren gedaan. In de afbeelding hieronder zie je hoe dit gedaan wordt en wat het resultaat hiervan is.

Niet alleen de manier waarop het fineer gesneden wordt, wordt op verschillende manieren gedaan ook de voegtechniek wordt op vier manieren gedaan. Ook dit zorgt weer voor verschillende uitkomsten van het fineervel.

Al met al kan jezelf bepalen hoe je de uitstraling van het fineer wilt hebben. Dosse en kwartiers wordt in boek gevoegd. De Mixmatch voegwijze wint aan populariteit. De Querkus en Shinnoki collectie is volledig mixmatch gevoegd. De meeste producten in de Nuces collectie ook.

Onderhoud fineer

Fineer blijft een natuurproduct, Om het fineer werk netjes te houden zijn twee er onderdelen erg belangrijk en dat is het beschermen en onderhouden van het fineer.

Beschermen

Elke fineerplaat die wij leveren, behalve platen uit de Shinnoki collectie, moeten behandeld worden om het oppervlak te beschermen tegen beschadigingen of vlekken. Dit kan je doen door het te oliën, de olie dient dan als een bescherming laag op het hout. Deze laag behoedt het fineerhout tegen vocht en beschadigingen van externe factoren. Hier zijn heel veel producten voor in de markt te verkrijgen. Hier is een groot onderscheid aan kwaliteit en uitstraling die het de plaat geeft na behandeling en het gemak met aanbrengen.

Wat zijn de voordelen van Hout olie van Adzaagt?

·         Duurzame bescherming van houten oppervlakken;

·         Olie is natuurlijker dan lak;

·         Bevat geen formaldehyde Laag VOS-percentage;

·         Respecteert de natuurlijke kleur van alle houtsoorten;

·         Op Eiken bijna geen verkleuring;

·         Geurloos, onbrandbaar en sneldrogend;

·         Gebruiksklaar;

·         Eenvoudig te onderhouden;

·         Mat effect en stofwerend;

·         Bijzonder onderhouds- en renovatievriendelijk.

Onderhouden

Fineer moet regelmatig onderhouden worden. Met onderhouden bedoelen we het schoonmaken van het fineer:

·         Fineer kun je het best afstoffen met een licht vochtige, zachte en niet pluizende doek;

·         Sterke vervuiling, zoals vetvlekken, kunnen het best behandeld worden met een onverdund, niet hardnekkig reinigingsmiddel op een zachte, niet pluizende doek;

·         Vloeistoffen zoals drankvlekken moeten meteen droog gedept worden, zodat het niet in het fineer trekt.

Fineer op maat

Hopelijk ben je nu beter geïnformeerd over fineer en wil je aan de gang met fineer? Dan ben jij bij Adzaagt aan het juiste adres. Wij hebben namelijk wel meer dan 100 verschillende fineerde platen die op elke maat gezaagd kunnen worden. Staat jouw plaat er niet bij neem dan contact op. Wij kunnen nog veel meer leveren dan het assortiment op de webshop. Buiten het zagen leveren wij ook de service om de platen een rand afwerking te geven. Ook het leveren van los kantfineer om de randen zelf af te werken kunnen wij aanbieden. Neem hiervoor contact op.

Randafwerkingen die wij kunnen doen op gefineerde platen zijn:

·         Afronden boven en/of onderkant

·         Kantfineer

·         Schuine kant boven en/of onderkant

·          Verstek onder of bovenkant

Share this content