Klusadvies

Bekijk alle blogs keyboard_arrow_right

Alles wat je moet weten over HPL

Alles wat je moet weten over HPL
- Categories : Ad's Klustips

Wat is HPL?

HPL is een kunststof en valt daarom onder de categorie kunststof plaatmaterialen. HPL staat voor High Pressure Laminate. Dit betekent dat de plaat onder hoge druk geperst is en dat het materiaal voorzien is van een beschermende toplaag. Door papier- en houtvezels te doordenken met een fenolhars en dit mengsel onder hoge druk en hoge temperatuur te persen ontstaat er een harde plaat. Het leuke aan HPL is namelijk dat de toplagen beschikbaar zijn in verschillende afwerkingen en kleuren. Dit zorgt ervoor dat HPL geschikt is voor elk interieur.

De voordelen van HPL op een rijtje:

 • HPL is bestand tegen water en zonlicht
 • Beschikbaar in verschillende kleuren en structuren
 • Ideaal voor hygiënische omgevingen, het materiaal houdt geen vuil vast
 • Krasbestendig en onderhoudsarm
 • Kleurvast
 • HPL is geschikt voor meubilair wat intensief gebruikt wordt

Waarvoor kan ik HPL gebruiken?

 HPL wordt gebruikt voor interieurtoepassingen waarbij krasvastheid en onderhoudsarm belangrijk is. Doordat HPL op een drager geplakt dient te worden zijn de mogelijkheid eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan het persen op een Berken Multiplex. Hiermee kan je de mooiste tafelbladen maken die een leven lang meegaan. Wij kunnen deze in elke vorm frezen en zelfs voorzien van een verjonging. Maar ook kunnen er bureaubladen, (schuif)deuren, keukenspatwanden en keukenbladen van gemaakt worden. Omdat HPL waterbestendig is, kan het goed gebruikt worden voor het inrichten van een sanitaire ruimte of keuken

Aan de slag met HPL van Unilin Evola

Er zijn diverse merken in Nederland te verkrijgen. Adzaagt heeft gekozen voor het hoogwaardige HPL van Unilin Evola. Een prachtig plaatmateriaal wat in ruim 200 designs beschikbaar is. Dan hebben we het niet alleen over verschillende kleuren. Wist je namelijk dat Unilin een enorme variatie heeft aan structuren en decoren? Zo kan je een design kiezen wat een levensechte houtlook heeft wat niet van echt hout te onderscheiden is. Naast houtstructuren heb je ook veel keuze aan steenachtige of metallic decoren. Hard, zacht, mat of glanzend, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Met al deze realistische structuren zijn de producten van Unilin steeds moelijker van het echte materiaal te onderscheiden. Wil je een sample ontvangen? Deze kan je gratis rechtstreeks opvragen bij Unilin. 

Wat maakt het assortiment van Unilin Evola zo uniek?

 • Ruim 200 designs beschikbaar in HPL en melamine
 • 16 schitterende en innoverende structuren
 • Kantenband en ABS-band met directe kleurkoppeling om de plaat mee af te werken. Deze is in diverse afmetingen en diktes te verkrijgen. Dit kunt u per e-mail of telefonisch bij ons bestellen.
 • Zeer duurzaam materiaal: Unilin geeft hout een tweede leven en heeft een lange levensduur
 • De materialen van Unilin zijn standaard PEFC gecertificeerd

Zijn andere merken HPL ook leverbaar?

Adzaagt kan ELK merk HPL op ELKE gewenste drager persen. Dus merken zoals Abet, Decolegno, Duropal, Egger, Finsa, Formica en Pfleiderer kunnen wij ook leveren. Neem voor een prijsopgave contact op. Wij kunnen deze platen ook op elke gewenste drager leveren! 

HPL op maat zagen

Het zagen van HPL platen is vergelijkbaar met het zagen van hardhout. Met een gewone houtzaag is het bijna onmogelijk om deze platen netjes te zagen. Daarom is goed gereedschap aanbevolen. Je kunt kiezen voor het zagen van HPL met een decoupeerzaag. Let er wel op dat de pendelstand in stand 1 staat, omdat anders de plaat gaat scheuren. Kies ook een geschikt zaagblad zoals een metaalzaag, deze heeft een fijne vertanding en hierdoor krijg je een strakke zaagsnede. Ga je aan de slag met een cirkelzaag? Ook hier geldt dat het zaagblad bepalend is voor de zaagsnede. Let ook op of jouw cirkelzaag een splinterbeveiliging heeft. Zaag de uiteindelijke maat altijd met wat over lengte. Hierdoor kan je de plaat eenvoudig op de gewenste plek verlijmen. HPL kan niet door de machines van Adzaagt gezaagd worden. Wij leveren enkel de hele plaat. 

HPL verlijmen 

Adzaagt kan HPL op elke gewenste drager machinaal persen. Hiermee krijg je een vlakke strakke plaat. Neem voor de prijs of mogelijkheden contact met ons op! Thuis handmatig persen is uiteraard ook mogelijk. Dit kan met contactlijm. Afhankelijk van de drager en de toepassing zijn daar verschillende soorten contactlijm voor. Via de houtconstructielijmwijzer kan je de juiste contactlijm voor jou klus bepalen. Heb je nog vragen over jouw klus of over HPL? Neem dan contact met ons op, Ad helpt je graag!  

Sample HPL opvragen? 

Het juiste decor kiezen op een beeldscherm kan lastig zijn. Het is daarom mogelijk om samples op te vragen. Wil je een sample ontvangen van de Unilin Evola collectie? Deze kan je gratis rechtstreeks opvragen bij Unilin. Wil je een sample ontvangen van 1 van de andere merken die wij leveren, zoals Abet, Decolegno, Duropal, Egger, Finsa, Formica en Pfleiderer neem dan contact op.

Unilin Evola HPL

Share this content