Klusadvies

Bekijk alle blogs keyboard_arrow_right

In vier stappen naar een tafelblad op maat

In vier stappen naar een tafelblad op maat
- Categories : Ad's Zaagservice

In vier stappen naar een tafelblad op maat

Beginnen je handen al te jeuken voor een nieuw DIY project? In dit klusadvies zoomen we in op het maken van je eigen tafel op maat. Een tafel is immers het centrum van je huis. Met deze vier stappen heb jij binnenkort je eigen droomtafel. Aan tafel!

Stap 1 – Tafelblad op maat: maak een ontwerp

Voordat je tijd en geld gaat besteden aan mooi materiaal is het belangrijk om goed stil te staan bij het ontwerp. De constructie moet stevig in elkaar zitten en in verhouding zijn met de maatvoering. Begin je ontwerp door te bepalen in welke stijl je het tafelblad wenst en wat de afmetingen worden. Bij een tafel is er sprake van de hoogte van de tafel (standaard 75 centimeter) en de afmetingen van het tafelblad. Heb je ook al nagedacht over de vorm van de tafel? Wordt dit rond, ovaal of kies je voor een rechthoekige tafel? Kan je de gewenste vorm niet vinden in de zaagservice? Neem dan contact op. Wij kunnen veel meer leveren dan via de site standaard is te bestellen. Wij kunnen bijvoorbeeld ook uitsparingen maken in het blad! 

Stap 2 – Tafelblad op maat: bepaal en bestel het materiaal

Elke houtsoort heeft een andere uitstraling. Het materiaal van een tafelblad is daarom heel bepalend voor de uitstraling van je interieur. Denk daarom goed na welke sfeer jouw interieur omschrijft en welke houtsoort daar het beste bij past. Kies bij het maken van een tafelblad voor een plaat van voldoende dikte. De benodigde minimale dikte is afhankelijk van het onderstel en overspanning. Mocht je twijfelen denken wij graag met je mee.

Wil je zelf het materiaal bewerken?

Geschikte plaatmaterialen zijn bijvoorbeeld:

 • Okoumé Multiplex: mooi van kleur (rossig/roodbruin) en ook uitermate geschikt om buiten te gebruiken. Het is wel belangrijk om dit materiaal te lakken.
 • Berken Multiplex: mooi van tekening en ook een mooie structuur van de plaat. Verder is dit materiaal licht van kleur en zeer geschikt om te lakken of te oliën. 
 • Pools Grenen Multiplex: een prachtige plaat met een natuurlijke houtlook. Deze plaat is zeer geschikt om te fineren of om te beplakken met HPL.
 • Fins Vuren: een mooie natuurlijke uitstraling. Fins Vuren bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Dit maakt de plaat heel sterk en daarom zeer geschikt als tafelblad.
 • MDF: verkrijgbaar in vele uitvoeringen, een sterk materiaal en een geschikte optie als je zoekt naar een modern en strak tafelblad. Af te werken in elke gewenste kleur. Let er wel op dat je MDF goed voorbehandeld en lakt.
 • Massief: een sprekend materiaal met een warme uitstraling. Door de robuustheid kan je erop vertrouwen dat het niet snel krom trekt. Massief hout dien je wel te lakken en te oliën om een lange levensduur te garanderen.

Wil je een kant-en-klaar tafelblad?

Geschikte plaatmaterialen zijn bijvoorbeeld:

 • Gemelamineerd Spaanplaat: prachtig assortiment met verschillende decoren en reliëfstructuren. Voor elk interieur een passende oplossing! Bij een rechthoekig blad kunnen wij de zijkanten direct voorzien van kantenband. Ook is het mogelijk om los kantenband mee te leveren zodat je dit zelf kan uitvoeren.  
 • Topfix: een kwalitatief product en zeer geschikt voor intensief gebruik. Verkrijgbaar in standaard kleuren uit voorraad. Op verzoek kunnen wij wel 1000 verschillende decoren plakken. Je kan makkelijk een keuze maken uit de Unilin Evola collectie  Neem voor een prijsopgave contact op. 
 • Tmatt of de Maxxi-collectie: aan één zijde voorzien van een krasvaste en extreem matte of hoogglans afwerkingslaag. Zo geef je jouw interieur een zachte, warme en elegante uitstraling.
 • Gemelamineerd MDF: bestaat uit een melamine toplaag welke in verschillende mooie stijlen en kleuren beschikbaar is.
 • Gefineerd MDF: Diverse collectie met nog meer verschillende houtsoorten gefineerd op MDF in allerlei structuren. 
 • Shinnoki: een gefineerde kant-en-klare plaat met een unieke look en feel. Typisch voor echt houtfineer!

Stap 3 – Tafelblad op maat: behandel het materiaal

Fijn, het tafelblad is in huis! Als je hebt gekozen voor een materiaal wat nog bewerkt moet worden, is het belangrijk om een beschermlaag aan te brengen op het hout. Een tafelblad krijgt namelijk veel te verduren en het zou zonde zijn als er vlekken in het materiaal trekken en er niet meer uitgaan. Behandel het materiaal daarom met een olie, beits of lak. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden? Kies dan voor een transparante variant.

Stap 4 – Tafelblad op maat: bevestig de onderdelen

Een tafel is niet compleet zonder onderstel. Nu het tafelblad gereed is voor gebruik, is het belangrijk dat ook het onderstel gemonteerd wordt. Gelukkig is er een ruime keus aan bijvoorbeeld tafelpoten: staal, ijzer, metaal of eventueel hout. Vaak zie je dat klussers ervoor kiezen om een oud onderstel te repareren en te refurbishen. Wel zo makkelijk en een duurzame optie! Let er wel op dat het onderstel het gewicht van het tafelblad kan dragen.

Voordelen van het bestellen van tafelbladen op maat

 • Je kunt zelf de kosten bepalen, je maakt de tafel immers zelf!
 • Je maakt de tafel precies zoals je zelf wilt: een unieke tafel is het resultaat
 • Je hoeft niet meer naar de woonwinkel om op zoek te gaan naar een tafel in de juiste afmeting
 • Je maakt gebruik van goed en eerlijk materiaal
 • Je hebt de afwerking van je tafelblad helemaal in eigen hand

Share this content