Klusadvies

Bekijk alle blogs keyboard_arrow_right

Maak je eigen vakkenkast op maat

Maak je eigen vakkenkast op maat
- Categories : Ad's Klustips

Jij hebt ongetwijfeld een aantal plekken in huis waar een vakkenkast op maat zeker op zijn plaats zou zijn! Je bent de standaard kasten wel een beetje zat en je bent op zoek naar iets unieks. Daarbij is het ook nog eens lastig om een goede maat kast te vinden wat precies in die ene nis of uitholling in de muur past. Of ga je voor een gave roomdivider om de ruimte op een fijne manier op te delen? Welke klus ook op jouw lijstje staat: een vakkenkast op maat is de musthave van dit seizoen!

Ontwerp zelf je vakkenkast op maat

Met een vakkenkast op maat breng je veel dynamiek in je huis. Of je nu op zoek bent naar een plek om je boeken op te bergen, je woonaccessoires tentoon te stellen of om spullen op te bergen die niemand mag zien: een vakkenkast heeft eindeloos veel mogelijkheden. Maar voordat we zover zijn, kan je jezelf goed op weg helpen door te starten met een ontwerp. Kijk eens rond op het internet of in woonwinkels om inspiratie op te doen. Bedenk waarvoor je de kast wilt gebruiken en pas de afmetingen hier op aan. Meet vervolgens nauwkeurig de ruimte waar de vakkenkast komt te staan en werk alle details uit. Zo weet je precies wat je moet bestellen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Welk soorten hout zijn geschikt?

Er zijn veel geschikte materialen verkrijgbaar om zelf je vakkenkast op maat te maken. Ad zet ze graag voor je op een rijtje (van laag naar hoog in prijs):

  • MDF Standaard: een sterk materiaal en een geschikte optie als je zoekt naar een moderne en strakke uitstraling van jouw kast. Let er wel op dat je MDF goed voorbehandeld en lakt. Geen zin om de plaat te gronden? Kies dan voor MDF Grondeerfolie. Omdat deze plaat aan twee zijden voorzien is van een harde witte gladde folie is de zuigende werking van het materiaal sterk verrminderd.
  • MDF Gekleurd: deze plaat heeft een mooi kleurcontrast en is zeer geschikt voor dragende toepassingen. En het is ook nog eens prettig dat dit materiaal kras- en stootvast is. Ideaal voor een kast dus!.
  • Berken Multiplex: mooi van tekening en ook een mooie structuur van de plaat. Verder is dit materiaal licht van kleur en zeer geschikt om te lakken of te oliën.
  • Gemelamineerd Spaanplaat: prachtig assortiment met verschillende decoren en reliëfstructuren. Voor elk interieur een passende oplossing!
  • Edelgefineerd MDF: Een dun laagje massief hout of terwijl fineer wat is aangebracht als basisdrager op een MDF plaat. Het leuke is dat Edelgefineerd MDF in heel veel verschillende houtsoorten en kwaliteiten leverbaar is. Daarnaast is het een onwijs sterk materiaal wat niet splintert tijdens bewerking. <\ul>

Monteren van een vakkenkast op maat

Je bouwpakket is binnen en je kan aan de slag! Zorg voor een goede voorbereiding door al het gereedschap klaar te leggen wat je nodig hebt. Niets is zo vervelend als je nog naar de winkels moet om spullen te halen. Heb je een materiaal gekozen wat nog afgewerkt moet worden? Begin dan eerst met het gronden van het materiaal. Hierna kan je aan de slag met de montage. Het is heel belangrijk om de constructie van de kast stevig te maken. Maak daarom niet alleen gebruik van schroeven, maar ook van houtlijm. Ad zijn eindadvies: de montage is eenvoudig en vereist geen timmermansoog of technische kennis. Voor het beste eindresultaat: neem goed de tijd voor de uitvoering van je klus. Een stukje vakwerk bereik je immers niet door je te haasten!

Adzaagt regelt het zaagwerk!

Vind je het lastig om zelf je hout op maat te zagen of vind je het gewoon heerlijk om direct aan de slag te gaan met op maat gezaagd hout? Ad neemt het graag voor je uit handen en zorgt ervoor dat jouw bestelling tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd wordt. Zo hoef je geen geavanceerde zaagmachines aan te schaffen en zet jij binnen een mum van tijd jouw nieuwe vakkenkast op maat in elkaar.

Share this content