Klusadvies

Spaanplaat the basics: geschikt voor elke doe-het-zelver

Spaanplaat the basics: geschikt voor elke doe-het-zelver
- Categorieën Ad's Klustips

Het materiaal spaanplaat is je ongetwijfeld niet onbekend. Maar waar kan je het precies voor gebruiken? En welke soorten spaanplaat zijn er allemaal? Ad vertelt je er alles over, van productie tot toepassing. Want zo weet je zeker dat alles klopt voor een mooi resultaat. Get ready en laat je overtuigen!

Het multifunctionele karakter van spaanplaat

Spaanplaat is bij uitstek geschikt voor het maken van verschillende soorten meubilair. Een spaanplaat is opgebouwd uit kleine deeltjes hout - ofwel spaanders - en lijm. Deze kleine deeltjes hout zijn afkomstig uit resthout wat niet meer gebruikt kan worden voor de verwerking voor producten van massief hout. Onder hoge druk worden de houtspaanders met het kunstharslijm tot een plaat geperst. Het resultaat? Een duurzaam en goed betaalbaar product!

Van populieren spaanplaat tot vochtwerend gemelamineerd spaanplaat

Spaanplaten zijn er in alle soorten en maten. Als handige doet-het-zelver zal je ongetwijfeld weten wat je nodig hebt. Maar wat als je voor het eerst met spaanplaat aan de slag gaat? Welk soort is nu precies geschikt voor jouw klus? We zullen de meest voorkomende soorten de revue laten passeren.

Standaard Spaanplaat

Dit type spaanplaat kan je zowel voor constructieve als decoratieve doeleinden gebruiken. Hierbij kan je denken aan werkbladen of kasten, maar ook aan het egaliseren van vloeren en het plaatsen van scheidingswanden. In vergelijking met MDF is de structuur van een spaanplaat grover, waardoor het minder gemakkelijk is om de randen en kopse kanten mooi te bewerken. Ben je op zoek naar een plaat wat uiteindelijk geverfd moet worden? Dan zou je eventueel kunnen kijken naar MDF. Een Standaard Spaanplaat is namelijk niet de eerste en beste keus voor het gebruik bij een project waarbij de plaat in het zicht komt. Gemelamineerd spaanplaat is hiervoor een goed alternatief.

Populieren Spaanplaat

Spaanplaat Populier heeft in vergelijking met Standaard Spaanplaat een lichtere kleur en is ook een stuk lichter van gewicht. Dit maakt het geschikt voor kasten, werkbladen en ander meubilair waarbij gewicht een belangrijke rol speelt. Let er op dat je het alleen gebruikt binnenshuis! Deze plaat is namelijk erg gevoelig voor vocht.

Vochtwerend Spaanplaat

Ga je aan de slag met een meubel voor in de badkamer of keuken? Kies dan voor Vochtwerend Spaanplaat. Deze groene spaanplaten zijn watervast verlijmd en daarom geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving. Je ziet deze plaat ook veel terug als betonbekinstingsplaat, dakplaat of wandplaat. Voordeel is dat alle typen spaanplaat eenvoudig kunnen worden genageld, geschroefd of gelijmd op een onderconstructie. Vochtwerend spaanplaat is niet geschikt voor toepassingen buitenshuis. Ben je van plan om een meubel te maken wat buiten komt te staan? Okoumé Gegrond is dan een zeer geschikte plaat.

Brandvertragend Spaanplaat

Brandwerend Spaanplaat kom je met name tegen in openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, luchthavens, hotels en theater. Dit type spaanplaat is herkenbaar aan de rode inkleuring. Brandvertragend Spaanplaat kan hitte en vuur weestaan en draagt niet bij tot vlamverspreiding. Het wordt veelal gebruikt voor traphallen, vluchtwegen, gangen en brandwanden.

Gemelamineerd Spaanplaat

Van plan om een meubel te maken? Voor het maken van een meubel is een plaat wat aan beide zijdes voorzien is van een kunststof melamine toplaag een handige keuze! Een gemelamineerde spaanplaat is voorzien van een mooie witte of gekleurde afwerkingslaag. Ideaal, want zo hoef je de spaanplaat niet meer verder te bewerken! Dit product zie je dan ook veel terug als je een kast frame bouwt voorzien van bijbehorende legplanken. Maar ook als je van plan bent om een tafelblad te maken is Gemelamineerd Spaanplaat de perfecte keuze: zagen en schilderen is niet meer nodig. Het tafelblad wordt aan de kopse kanten voorzien van een randafwerking en klaar is Kees.

Ga vandaag nog aan de slag met Spaanplaat

Ben je overtuigd van de kwaliteiten van Spaanplaat? Bij Adzaagt vind je een online zaagservice die jouw houten platen tot op de millimeter nauwkeurig op maat zaagt. Vanzelfsprekend kan je ook kiezen voor een gehele plaat zonder op maat te laten zagen. Laat je hart veroveren met het meest gave plaatmateriaal tegen een eerlijke prijs. Vind je het belangrijk om voldoende energie over te houden voor je project? Laat dan je plaatmateriaal eenvoudig thuis bezorgen. Zo weet je dat alles klopt voor een mooi resultaat!

Deel deze content op social media