Klusadvies

Wat doet Adzaagt aan MVO?

Wat doet Adzaagt aan MVO?
- Categorieën Ad's Zaagservice

Wat is MVO

Duurzaam of Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekend dat een bedrijf zich bewust is van de impact op mens en milieu en een goede balans zoekt tussen people, planet en profit. Termen als duurzaamheid, circulariteit, social return en het scheppen van goede arbeidsomstandigheden zijn hierbij belangrijke thema’s.

Bedrijven met een focus op MVO richten zich actief op het toevoegen van waarde aan de samenleving. MVO is geen doel op zich, maar een continu proces om het steeds weer beter te doen. De winst en voordelen die eruit voortvloeien zijn daarbij een logisch gevolg.

Verschil tussen MVO en duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaam ondernemen betekenen feitelijk hetzelfde. Beide termen gaan over bewustwording en verbetering van de ecologische en sociale gevolgen ten gevolge van de bedrijfsactiviteiten.

In de praktijk wordt de term duurzaam ondernemen vooral gebruikt in relatie tot de impact op het milieu die een bedrijf heeft. Aan sociale aspecten wordt in relatie tot deze term minder snel gedacht.

Wat doet Adzaagt aan MVO

Wat doet Adzaagt op dit moment voor maatschappelijk verantwoord ondernemen? Om te beginnen zit Adzaagt op het industrieterrein De Trompet. De Trompet is een van de duurzaamste en milieuvriendelijkste bedrijventerreinen van Nederland. De Trompet valt op door zijn 80 meter hoge windmolen, architectuur en goede ligging. Het bedrijventerrein is ca. 18 hectare groot en heeft een directe aansluiting op de A9. Verder is er bij de ontwikkeling gezocht naar de juiste balans tussen milieu, ruimte en economie. Enkele duurzame kenmerken zijn:

    • 50% CO2 remissie t.o.v. andere terreinen;
    • Hoge eisen warmte isolatie;
    • Intensief ruimtegebruik door schakeling van ruimtes;
    • Geclusterd groen;
    • Collectieve ruimte voor laden en lossen;
    • Geen gas gebruik.

Rest materiaal

Na het zagen van het plaatmateriaal blijft er rest materiaal, zaagsel en stof over hiervan gaat het restmateriaal naar het HMC. Adzaagt draagt graag zijn steentje bij aan de volgende generatie interieurbouwers. Daarom doneren wij het restmateriaal van onze klanten aan het Hout- en Meubileringscollege. Zij maken er dan weer mooie projecten van. Het zaagsel en stof dat van het zagen afkomt wordt opgevangen en hiervan worden briketten van geperst. Het rest MDF en Spaanplaat dat overblijft wordt gerecycled door Unilin.

Briketten machine

Woodloop

Zoals net al verteld werd wordt het overige MDF en Spaanplaat gerecycled door het CBM dit wordt gedaan door het innovatieve recycle programma Woodloop. Woodloop is een innovatieve organisatie die elke houtverwerker, retailer en plaatmateriaalproducent – van klein tot groot, lid en niet-lid – in staat stelt om MDF en Spaanplaat gemakkelijk én betaalbaar te recyclen.

Adzaagt heeft nu (26-7-2022) al 2.520kg MDF, 2.800kg Spaanplaat en 4.844KG CO2!

Wood Loop

Stagiaires

Adzaagt is een erkend leerbedrijf Als erkend leerbedrijf voldoe je aan enkele voorwaarden. je biedt de student bijvoorbeeld een goede en veilige werkplek, waar de student ervaring opdoet met de werkprocessen en werkzaamheden die horen bij het beroep. Ook moet er een praktijkopleider zijn die de student op de werkvloer begeleidt.

Heliomare

Ook geef Adzaagt leerlingen van Heliomare de kans om zich verder te ontwikkelen. Het onderwijs wordt gegeven vanuit de missie van Heliomare: ‘niemand aan de zijlijn’. Hiermee richt Heliomare zich op leerlingen met specifieke en speciale onderwijs- en ondersteuningsbehoeften.

Onze stagiaire Jochem heeft zich enorm ontwikkeld tijdens deze stage en een liefde opgebouwd voor het werken met zijn handen. Door zijn goede stage kan hij nu na de zomer starten met een niveau 2 bouwopleiding in het reguliere onderwijs. Dat is een enorme prestatie!

Wat is het belang van MVO voor de samenleving

MVO loont

MVO draagt bij aan de financiële prestaties van je bedrijf, zeker op de langere termijn. En de markt werkt goed mee: de vraag naar duurzame producten en diensten stijgt nog steeds. Een besparing in het energieverbruik of het gebruik van circulaire grondstoffen kan zeer lucratief zijn. Mvo-ondernemers hebben bovendien beter gemotiveerde medewerkers, wat de arbeidsproductiviteit verhoogt.

MVO moet

Mvo kan ook komen door druk van buitenaf. Denk aan inkopers als de overheid of grote bedrijven die alleen inkopen bij duurzame bedrijven. Ook incidenten als consumentenboycots, mediaschandalen of stakingen kunnen zorgen voor die druk. Als je je niet aan de minimale maatschappelijke normen houd, verlies je je license to operate. Zowel de Nederlandse overheid als de internationale gemeenschap vindt het bovendien van belang dat je je met jouw organisatie aan wetten en internationale richtlijnen houdt.

MVO hoort

Als ondernemer kun je ook gewoon fatsoenlijk zaken willen doen. Door een steentje bij te dragen aan de maatschappij, op een prettige manier om te gaan met je personeel en het milieu niet te veel te belasten. Bij ondernemingen als Triodos Bank en Ecostyle liggen ethische motieven zelfs aan de basis van het bedrijf. Dit noemen we ook wel social enterprises of maatschappelijke ondernemingen. Doel van die bedrijven is om op bedrijfsmatige wijze maatschappelijke problemen op te lossen.

Deel deze content op social media