Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

Constructieplaat

De meeste constructieplaten zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee. Al met al een duurzaam product wat zijn goede eigenschappen lang behoudt. Wat wil je nog meer? Wij weten wel wat: wist je dat Adzaagt al jouw plaatmateriaal nauwkeurig op maat kan zagen? Gebruik de filters in onze webshop om precies het type Constructieplaat te vinden wat je nodig hebt. Staat de houtsoort waar je naar op zoek bent er niet bij? Laat het Ad weten via ons contactformulier en onze zaagspecialist laat je weten wat er mogelijk is. Dat is de service van Adzaagt! Lees meer

Fins Vuren
Fins Vuren Multiplex is een vlakke en stabiele plaat en ideaal om snel mee te werken. Het is een 7-laagse Constructieplaat van vuren fineren en toepasbaar voor een constructie waar een sterke, stabiele en lichte plaat vereist is. Daarom wordt Fins Vuren veelal gebruikt voor vloeren en wanden bij woningbouw of renovatie. De platen zijn verkrijgbaar in tand en groef of rechte kanten.  Lees meer
Bekijk alle Fins Vuren
OSB
OSB is een constructieplaat wat opgebouwd is uit grove houtchips (spaanders). Dit is verlijmd in verschillende richtingen, wat de plaat ontzettend sterk maakt. OSB constructieplaat wordt gemaakt van dunningshout en wordt milieuvriendelijk geproduceerd.  Lees meer
Bekijk alle OSB
Arauco B/C
Arauco Multiplex is een degelijk glad plaatmateriaal met een fineerlaag. Het valt in de familie van de Underlayment. Echter Arauco heeft een mooiere uitstraling dan de welbekende Fins vuren Underlaymen t. Hierdoor kan het naast constructieve toepassing, zoals een dakbeschot of vloerdeel, ook gebruikt worden als eindproduct.  Lees meer
Bekijk alle Arauco B/C
Betonplex
Berken Betonplex   Berken betonplex is een plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere fineerlagen. Het materiaal is voorzien van een epoxylaag. Deze laag zorgt voor een waterdichte afwerking. Betonplex wordt veel gebruikt bij het maken van bekistingen.  Wij verkopen Betonplex in meerdere soorten: Berken Betonplex Lichtbruin Berken Betonplex Antislip Geweven Berken Betonplex Donker Bruin Berken Betonplex Zwart Berken Betonplex Wit   Lees meer
Bekijk alle Betonplex

Wat zijn constructieplaten?

Een constructieplaat is plaatmateriaal dat niet alleen in de bouw wordt gebruikt, maar ook bij het maken van meubels of andere constructies. De bekendste soorten zijn multiplex, BetonplexOSB en underlayment. Maar er zijn nog veel meer soorten plaatmateriaal. Kenmerkend voor dit materiaal is dat het bestaat uit verlijmde laagjes hout (bijvoorbeeld triplex of multiplex) of uit grove vezels die met lijm samengeperst worden tot een massieve plaat.

Waarvoor kan je constructieplaten gebruiken?

Bij Constructieplaten denken mensen vaak dat dit alleen in de bouw gebruikt wordt. Constructief plaatmateriaal is echter ook zeer geschikt voor het maken van meubels. De meest gebruikte toepassingen zijn:

 • Vloeren;
 • Wanden;
 • Dakelementen;
 • Tijdelijke schuttingen of afscheidingen;
 • Houtskeletbouw;
 • Carrosseriebouw;
 • Steigerdelen;
 • Magazijnstellingen;
 • Speeltoestellen;
 • Trailervloer;
 • Paardentrailer;
 • Betonplex aanhanger;
 • Betonplex ondervloer;
 • Betonplex Bedrijfswagen;
 • Betonplex bodem;
 • Interieur doeleindes.

De varianten van constructieplaten

Fins Vuren Multiplex?

Fins Vuren Multiplex, ook wel Underlayment of Pellos genoemd, is een multiplex opgebouwd uit vuren fineren afkomstig van de fijnspar uit Scandinavië. Het is een lichtgewicht, maar sterke en veelzijdige constructieplaat. Het hout heeft een uniforme geelwitte kleur. De lichte tekening van het naaldhout zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Welke vaak wordt toegepast voor wanden en vloeren. Maar ook decoratieve doeleindes hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc.

Net als andere soorten multiplex bestaat Fins vuren uit verschillende lagen houtfineer. In het geval van 18 mm is de plaat opgebouwd uit 7-lagen. Deze lagen worden kruislings op elkaar gelegd en W.B.P. (watervast) verlijmd, waardoor de plaat zeer sterk en stabiel is maar ook water vast. De kopse kanten zijn door de laagjes sierlijk om te zien en worden vaak in het zicht gehouden.

Eigenschappen van Fins Vuren Multiplex

Fins Vuren heeft een aantal unieke eigenschappen in vergelijking met ander plaatmateriaal. Het heeft ook relatief weinig structuur. Daarnaast is dit plaatmateriaal erg sterk, veerkrachtig en kan het veel gewicht dragen.

 

OSB

OSB staat voor Oriented Strand Board, ook wel een vlokkenplaat genoemd. Dit is een constructieplaat opgebouwd uit naaldhout chips. De plaat is opgebouwd uit drie lagen chips die gericht gestrooid worden. De kern in de dwarsrichting en de buitenzijden in de langs richting. OSB-platen worden milieuvriendelijk geproduceerd onder andere door het gebruik van dunningshout. Ook bij de productie zelf komt zo goed als geen afval vrij. Wij voeren OSB in de ongeschuurde gladde variant.

Eigenschappen van OSB

In het assortiment van Adzaagt vind je OSB klasse 3, de sterkste variant OSB die in Nederland verkrijgbaar is. De platen zijn erg sterk en gemakkelijk te bewerken. OSB platen hebben de eigenschap om niet krom te trekken als ze in aanraking komen met vocht. Dit komt doordat ze W.B.P (watervast) verlijmd zijn. Dat wil echter niet zeggen dat een OSB plaat langdurig blootgesteld kan worden aan vocht zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Wil je OSB in een vochtige ruimte of buiten gebruiken? Zorg er dan voor dat de OSB platen beschermd zijn tegen vocht, bijvoorbeeld door ze te verven.

 

Arauco Multiplex

Arauco Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerlagen Radiata Pine. Het is een constructieve plaat uit de Underlayment familie. De platen zijn sterk, licht van gewicht en W.B.P (watervast) verlijmd. Dit maakt de Radiata Pine multiplex geschikt voor talloze constructieve toepassingen. Tijdens het groeiproces worden de bomen regelmatig gesnoeid waardoor de groei van takken beperkt blijft. Dit levert een nagenoeg foutloos fineer op. Arauco Multiplex wordt daardoor gezien als de mooiste constructieplaat. Door de mooie tekening kan Arauco Multiplex ook goed te gebruiken in decoratieve toepassingen.

Eigenschappen van Arauco Multiplex

Arauco multiplex heeft een lange vezel, is relatief licht in gewicht en zeer sterk.

 

Berken Betonplex Lichtbruin

Betonplex lichtbruin is opgebouwd uit kruislings verlijmde berkenfineren. Beide zijdes zijn voorzien van een 120 gram speciale kunststof epoxy laag (fenolcoating) aan de boven- en onderkant. Ook wel een film genoemd. Bij betonplex lichtbruine is deze film lichtbruine gekleurd. Door de zeer gelijkmatige opbouw van dunne berkenfineren is deze plaat vlak en zeer sterk. Door de lichtbruine film schijnt het berkenfineer door waardoor er een mooie tekening ontstaat die zeer geliefd is in de interieurbouw en carrosseriebouw.

Eigenschappen van Betonplex Lichtbruin

Betonplex Lichtbruin heeft aam beide kanten een gladde toplaag. Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. Betonplex platen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. De toplaag is volledig waterdicht. Wel is het belangrijk om de zijkanten af te werken met een randsealer of lak, zo blijven de randen netjes. De toplaag is meestal uv-bestendig. Let wel op, niet alle toplagen zijn uv-bestendig. Wanneer de toplaag niet uv-bestendig is, betekent dit dat deze na een tijd kan gaan verkleuren.

 

Berken Betonplex Antislip Geweven

Betonplex antislip multiplex is opgebouwd uit kruislings verlijmde berkenfineren. Beide zijdes zijn voorzien van een 120 gram speciale kunststof epoxy laag (fenolcoating) aan de boven- en onderkant. Ook wel een film genoemd. Bij betonplex antislip is deze film donkerbruin gekleurd. Waarvan een kant voorzien is van een antisliplaag. Het motief is geweven, ook wel wiremesh genoemd. Hierdoor zeer geschikt voor vloeren of bodems. Door de zeer gelijkmatige opbouw van dunne berkenfineren is deze plaat vlak en zeer sterk en is het materiaal ook erg geschikt voor interieurbouw.

Wel goed om te weten: de kleur van de toplaag kan per plaat afwijken.

Eigenschappen van Betonplex Antislip Geweven

Betonplex Antislip heeft een gladde toplaag en de andere kant is voorzien van een ruwe laag, waardoor deze niet snel glad wordt. Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. Betonplex platen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. De toplaag is volledig waterdicht. Wel is het belangrijk om de zijkanten af te werken met een randsealer of lak, zo blijven de randen netjes. De toplaag is meestal uv-bestendig. Let wel op, niet alle toplagen zijn uv-bestendig. Wanneer de toplaag niet uv-bestendig is, betekent dit dat deze na een tijd kan gaan verkleuren.

 

Berken Betonplex Donker Bruin

Betonplex multiplex is opgebouwd uit kruislings verlijmde berkenfineren. Beide zijdes zijn voorzien van een 120 gram speciale kunststof epoxy laag (fenolcoating) aan de boven- en onderkant. Ook wel een film genoemd. Bij betonplex Donkerbruin is deze film Donkerbruin gekleurd. Door de zeer gelijkmatige opbouw van dunne berkenfineren is deze plaat vlak en zeer sterk. Door de Donkerbruin film schijnt het berkenfineer door waardoor er een mooie tekening ontstaat die zeer geliefd is in de interieurbouw en carrosseriebouw.

Eigenschappen van Betonplex Donkerbruin

Betonplex Donkerbruin heeft aam beide kanten een gladde toplaag. Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. Betonplex platen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. De toplaag is volledig waterdicht. Wel is het belangrijk om de zijkanten af te werken met een randsealer of lak, zo blijven de randen netjes. De toplaag is meestal uv-bestendig. Let wel op, niet alle toplagen zijn uv-bestendig. Wanneer de toplaag niet uv-bestendig is, betekent dit dat deze na een tijd kan gaan verkleuren.

 

Berken Betonplex Zwart

Betonplex multiplex is opgebouwd uit kruislings verlijmde berkenfineren. Beide zijdes zijn voorzien van een 120 gram speciale kunststof epoxy laag (fenolcoating) aan de boven- en onderkant. Ook wel een film genoemd. Bij betonplex zwart is deze film zwart gekleurd. Door de zeer gelijkmatige opbouw van dunne berkenfineren is deze plaat vlak en zeer sterk. Door de zwarte film schijnt het berkenfineer door waardoor er een mooie tekening ontstaat die zeer geliefd is in de interieurbouw en carrosseriebouw.

Eigenschappen van Betonplex Zwart

Betonplex zwart heeft aam beide kanten een gladde toplaag. Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. Betonplex platen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. De toplaag is volledig waterdicht. Wel is het belangrijk om de zijkanten af te werken met een randsealer of lak, zo blijven de randen netjes. De toplaag is meestal uv-bestendig. Let wel op, niet alle toplagen zijn uv-bestendig. Wanneer de toplaag niet uv-bestendig is, betekent dit dat deze na een tijd kan gaan verkleuren.

Berken Betonplex Wit

Betonplex multiplex is opgebouwd uit kruislings verlijmde berkenfineren. Beide zijdes zijn voorzien van een 120 gram speciale kunststof epoxy laag (fenolcoating) aan de boven- en onderkant. Ook wel een film genoemd. Bij betonplex Wit  is deze film Wit  gekleurd. Door de zeer gelijkmatige opbouw van dunne berkenfineren is deze plaat vlak en zeer sterk. Door de Wit e film schijnt het berkenfineer door waardoor er een mooie tekening ontstaat die zeer geliefd is in de interieurbouw en carrosseriebouw.

Eigenschappen van Betonplex Wit

Betonplex Wit  heeft aam beide kanten een gladde toplaag. Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten, zodat er altijd een juiste dikte is voor jouw specifieke toepassing. Betonplex platen kunnen binnen en buiten worden gebruikt. De toplaag is volledig waterdicht. Wel is het belangrijk om de zijkanten af te werken met een randsealer of lak, zo blijven de randen netjes. De toplaag is meestal uv-bestendig. Let wel op, niet alle toplagen zijn uv-bestendig. Wanneer de toplaag niet uv-bestendig is, betekent dit dat deze na een tijd kan gaan verkleuren.

 

Wat is beter OSB of Underlayment?

Afhankelijk van het gebruik is OSB of underlayment beter. Een OSB plaat wordt vaker gebruikt voor de constructie van wanden en underlayment voor zwaardere constructies zoals vloeren en daken. Underlayment is door het kruislings verlijmen sterker dan OSB, daarnaast trekt het niet krom en heeft het een gladde en vlakke afwerking.

Welke randafwerkingen zijn er mogelijk?

In onze zaagservice is het mogelijk om aan de soorten MDF-platen een randafwerking toe te voegen. Hier kan je kiezen uit:

 • Verstek onder of bovenkant;
 • Schuine kant onder en/of bovenkant;
 • Afronden onder en/of bovenkant.

 

Alternatieve voor Constructieplaten

Zijn constructieplaten niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal. In het  assortiment van Adzaagt vind je ongetwijfeld het ideale plaatmateriaal voor jouw project! Dit wordt tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd.

 

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Constructie platen zijn geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp een vlak oppervlak hebben? Dan ben je misschien beter af met Populieren Multiplex. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

Hoe bestel ik Spaanplaat op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kan je het materiaal met elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten constructieplaten? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail: [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.