Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

OSB

OSB is een constructieplaat wat opgebouwd is uit grove houtchips (spaanders). Dit is verlijmd in verschillende richtingen, wat de plaat ontzettend sterk maakt. OSB constructieplaat wordt gemaakt van dunningshout en wordt milieuvriendelijk geproduceerd. Lees meer

Wat is OSB?

OSB staat voor Oriented Strand Board, ook wel een vlokkenplaat genoemd. Dit is een constructieplaat opgebouwd uit naaldhout chips. De plaat is opgebouwd uit drie lagen chips die gericht gestrooid worden. De kern in de dwarsrichting en de buitenzijden in de langs richting. OSB-platen worden milieuvriendelijk geproduceerd onder andere door het gebruik van dunningshout. Ook bij de productie zelf komt zo goed als geen afval vrij. Wij voeren OSB in de ongeschuurde gladde variant.

Eigenschappen van OSB

In het assortiment van Adzaagt vind je OSB klasse 3, de sterkste variant OSB die in Nederland verkrijgbaar is. De platen zijn erg sterk en gemakkelijk te bewerken. OSB platen hebben de eigenschap om niet krom te trekken als ze in aanraking komen met vocht. Dit komt doordat ze W.B.P (watervast) verlijmd zijn. Dat wil echter niet zeggen dat een OSB plaat langdurig blootgesteld kan worden aan vocht zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Wil je OSB in een vochtige ruimte of buiten gebruiken? Zorg er dan voor dat de OSB platen beschermd zijn tegen vocht, bijvoorbeeld door ze te verven.

De voordelen van OSB

 • Duurzaam;
 • Vochtbestendig;
 • Sterk;
 • Licht;
 • Voordelig;
 • Trekt niet krom;
 • makkelijk te verwerken;
 • Grote draagkracht.

Waarvoor kan je OSB gebruiken?

OSB wordt voornamelijk gebruikt in constructie zoals:

 • Vloeren;
 • Wanden;
 • Dakelementen;
 • Tijdelijke schuttingen of afscheidingen;
 • Houtskeletbouw.

Alleen de laatste jaren worden de platen steeds populairder in de meubel- en interieurbouw. Een groot voordeel van een OSB plaat met klasse twee of drie, is dat deze onder invloed van vocht niet krom trekt. Bij massief hout zie je dit wel gebeuren.

Wat zijn de beschikbare afmetingen en diktes van OSB?

OSB is verkrijgbaar in de diktes 9, 12 en  18 mm. De OSB plaat 18 mm is ook verkrijgbaar met een Tong en Groef verbinding, ook wel tand en groef of mes en groef genoemd. Hiermee kan je de platen eenvoudig aan elkaar schuiven.

In welke kwaliteit is OSB te verkrijgen?

De OSB platen van Adzaagt komen in de kwaliteitsnormen, OSB 3. Dit betekent dat de plaat bedoelt is voor last dragende constructie en geschikt is voor gebruik in vochtige omstandigheden.

Wat is beter OSB of Underlayment?

Afhankelijk van het gebruik is OSB of underlayment beter. Een OSB plaat wordt vaker gebruikt voor de constructie van wanden en underlayment voor zwaardere constructies zoals vloeren en daken. Underlayment is door het kruislings verlijmen sterker dan OSB, daarnaast trekt het niet krom en heeft het een gladde en vlakke afwerking.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

OSB is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp veel gewicht dragen? Dan ben je misschien beter af  ons constructieplaatmateriaal, zoals betonplex. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

Hoe bestel ik OSB op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kan je het materiaal met elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten constructie platen Zoals Arauco multiplex of Fins Vuren? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail: [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.