Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Shinnoki
Houtsoort
Querkus
Dikte fineer
Filter

Klusadvies

Fineer

Op zoek naar Fineer op maat? Daar weet Ad wel raad mee. Zijn expertise en jouw enthousiasme gaan hand in hand! Daarom is ons motto: ‘Don’t build alone’. Gefineerd Plaatmateriaal is verantwoord en uniek. Iedere boom groeit immers anders en dit creëert de meest uiteenlopende structuren. Fineer hout is geschikt voor elk project en interieur, van klassiek of modern, tot industrieel. Heb je binnenkort een mooi project op de planning staan? Adzaagt levert al jouw Fineer, zoals Astrata, Shinnoki, Querkus of Decoflex, op maat tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd. Wel zo handig toch? En we leveren het ook nog eens bij je thuis af, zodat jij vol energie aan je klus kan beginnen! Lees meer

Shinnoki 4.0 gelakt Fineer
Maak kennis met de nieuwe Shinnoki collectie; Shinnoki 4.0. Shinnoki is in tegenstelling tot andere fineer platen direct klaar voor gebruik. In de fineerlaag is een speciale lak verwerkt, waardoor het materiaal meteen beschermt en afgewerkt is.  De Shinnoki platen zijn beschikbaar in een enkelzijdige of een dubbelzijdige afwerking. Bij de 1-zijdige platen wordt de tegenzijde voorzien van een simpele houtsoort. Deze afwerking is in dezelfde kleur en uitstraling. Deze platen zijn direct uit voorraad leverbaar. Mocht je kiezen voor een dubbelzijdige fineer afwerking, controleer de beschikbaarheid bij de verkoopafdeling.  Van Shinnoki 3.0 is nog een beperkte voorraad beschikbaar. Interesse? Neem hierover contact op. 
Bekijk alle Shinnoki 4.0 gelakt...
Kantfineer
Wil je bij jouw gefineerd plaatmateriaal een bijpassend kantfineer mee bestellen? In dezelfde structuur en kleur als jouw plaatmateriaal kun jij dat eenvoudig doen bij Adzaagt.  Wij verkopen 2 uitvoeringen: Kantfineer met lijm, dit kun je eenvoudig met warmte op jouw plaat bevestigen. Kantfineer zonder lijm, dit bevestig je met contactlijm op jouw plaat. Kantfineer is bij ons te bestellen in deze maat: een rol van 50 meter, met een breedte van 24mm en een dikte van 0.5 mm Hier zijn enkele uitzonderingen op: Esdoorn Amerikaans zonder lijm: 50 meter, 43 x 0,5 mm Eiken zonder lijm: 50 meter, 24 x 0.5, 1 of 2 en 50 meter, 43 x 1 of 2 Noten zonder lijm: 50 meter, 24 x 0.5, 1 of 2 en 50 meter, 43 x 0.5, 1 of 2 Zit de gewenste uitvoering er niet bij, neem dan  contact met ons op.
Bekijk alle Kantfineer
Nuces Noten Collectie
Nuces is een fineer collectie van diverse varianten Amerikaans Noten gefineerd op MDF.
Bekijk alle Nuces Noten Collectie
Rubio Monocoat
Rubio Monocoat is het allernieuwste olieproduct om meubelen af te werken, te kleuren en te beschermen. Een gerookte of vergrijsde look? Alles is mogelijk. Monocoat is verkrijgbaar in 40 standaard kleuren.  Monocoat biedt een bescherming gebaseerd op moleculaire binding.  Bestel dit product nu eenvoudig mee om jouw materiaal netjes af te werken. Lees meer
Bekijk alle Rubio Monocoat
Gefineerd MDF
Gefineerd MDF, ook wel edelgefineerd MDF genoemd, is een plaat welke tweezijdig voorzien is van (edel) fineer. Deze edelfineer toplaag van echt hout is beschikbaar in verschillende houtsoorten, kwaliteiten, afmetingen en diktes. De meeste soorten gefineerd MDF zijn verkrijgbaar in de variant dosse of kwartiergezaagd. Bij dosse gezaagd hout heeft het fineer een gevlamde look. Bij kwartiergezaagd hout tekenen de groeiringen zich af als strepen. Gefineerd MDF is beschikbaar in verschillende kwaliteiten.
Bekijk alle Gefineerd MDF
Flexibel Fineer
Decoflex bestaat uit gevoegde vellen fineer. Dit wordt op papier geperst, dan worden de houtvezels gebroken en ten slotte wordt het voorgeschuurd. Hierdoor krijg je een flexibel vel van fineerhout. Door de flexibiliteit is het uitstekend toe te passen voor vormen die je niet met traditioneel verwerkt fineer kan realiseren. Je kunt flexibel fineer naar binnen en naar buiten vouwen zonder dat het breekt of kraakt. Ideaal voor golvende oppervlakken! Let op! Flexibel fineer kan Ad niet voor je bewerken. Dit kun je wel eenvoudig zelf doen.
Bekijk alle Flexibel Fineer
Gefineerd MDF Scandinavische look Nørdus
De ‘Nørdus’ collectie bevat 8 designs die perfect passen bij een hedendaags interieur en die aanzetten tot creativiteit. Daarom zijn er bij elke houtsoort een aantal mogelijke afwerkingen met lak of olie voorgesteld. De olie kunnen wij desgewenst meeleveren. De fineerdikte kan naargelang de houtsoort gekozen worden tussen 0,6 mm of 1,5 mm. De ene plaat wordt glad geleverd, andere decoren worden geborsteld geleverd. Een dikkere toplaag biedt de mogelijkheid om het oppervlak meer structuur te geven door diep te borstelen.  Door de unieke mixmatch-techniek krijgen de fineerplaten een massief karakter, zonder optische onderbreking.
Bekijk alle Gefineerd MDF...
Astrata
Astrata is wandbekleding op basis van gesneden hout (fineer) van gerecycleerde oude eiken balken. Door de verschillende diktes van de plankjes ontstaat er een subtiel 3D-oppervlak. Met Astrata kan je snel en eenvoudig een wand of ruimte afwerken met een minimum aan gereedschappen. De houten panelen kan je onzichtbaar en naadloos bevestigen. Adzaagt biedt drie uitvoeringen van Astrata, namelijk Harlem, Hoboken en Baltimore.
Bekijk alle Astrata
Querkus Eiken Collectie
Querkus is een collectie van decoratieve panelen van Eiken Fineer. Gefineerd MDF Eiken heeft een compacte kern van MDF plaatmateriaal. Deze plaat is tweezijdig voorzien van fineer (een dunne laag massief hout). Eikenhout staat centraal bij dit plaatmateriaal en kan als duurzaam product voor jouw klus gebruikt worden. Gefineerd MDF Querkus Eiken is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals voorgeschuurd, onbehandeld, geborsteld, hamerinslagen etc.
Bekijk alle Querkus Eiken Collectie

Wat is fineer?

Fineer is een laagje hout van 0,6 of 1,5 mm dat op plaatmateriaal, vaak MDF, wordt aangebracht. Fineer wordt geproduceerd door een stam in dunne laagjes te snijden. In tegenstelling tot massief hout, dat gezaagd wordt, benut houtfineer de stam optimaal en is er geen zaagverlies. Hierdoor is het een veel milieubewuster alternatief dan massief hout. Fineer behoudt de natuurlijke uitstraling en unieke kenmerken van echt hout, met authentieke kleur- en patroonverschillen. Met deze kenmerken onderscheidt fineer zich van de imitaties. Hou er in je project wel rekening mee dat elke plaat anders is, omdat het een natuurproduct betreft. Tussen de platen kan er dus verschil zijn in uitstraling. Wil je dit beperken kies dan voor een mixmatch voegwijze. De exacte kleur bepaal je door de afwerking met een lak of olie. 

Waarvoor kan ik fineer gebruiken?

Een veel voorkomende manier om fineer tegenwoordig te gebruiken is verwerking tot plaatmateriaal om meubelen uit te maken. In dat geval is het een vervanging van massief hout. Door de dunne laag fineer op een goedkoper plaatmateriaal te plakken hoeft er geen duur massief hout gebruikt te worden. Naast fineer op plaatmateriaal kunnen wij ook het losse fineer leveren, Decoflex.

De populairste manier om fineer te gebruiken is als plaatmateriaal. Het fineerhout plaatmateriaal kan je voor zo goed als alle interieurbouw toepassingen gebruiken. Populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld keukenkastjestafelskasten, stoelen en andere toepassingen waarbij een luxe uitstraling gewenst is. Natuurlijk is de keuze fineer niet voor elke klus optimaal. Voor bij voorbeeld een werkblad adviseren wij HPL te gebruiken. Dit is krasvast en daardoor erg duurzaam voor intensief gebruik. In de collectie Unilin Evola HPL zitten erg mooie alternatieven die het fineer goed imiteren.

Uitleg verschillende kwaliteiten fineer

Fineer komt in verschillende kwaliteiten in het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het fineer, hoe rustiger de uitstraling. Hieronder vind je de uitleg over de kwaliteiten.

Dekfineer kwaliteit A:

Het dekfineer aan de A kant van de plaat is volledig foutvrij, geschuurd en ongevoegd. Reparaties of onvolkomenheden zijn niet toegestaan.

Dekfineer kwaliteit B+:

Het dekfineer B+ kwaliteit is een wildere structuur dan A kwaliteit, zitten kleine gecentreerde noestjes in en kan kleurnuances hebben.

Dekfineer kwaliteit B:

Het dekfineer aan de B kant van de plaat is geschuurd en ongevoegd. Reparaties aan B fineer zijn niet toegestaan. Wat wel voor kan komen zijn kleine pitkwastjes, korte kopscheurtjes en natuurlijke kleurnuances. B fineer is zeer geschikt voor blank lakwerk.

Dekfineer kwaliteit B-:

B- kwaliteit ook bekend als Rood kwaliteit zit aan de tegenzijde van een plaat. Een B- fineer wilt zeggen dat dit meestal een fineer is van dezelfde houtsoort als de zichtzijde, maar van een minderwaardige kwaliteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de zichtzijde (A) een dosse tekening heeft, en de tegenzijde (B-) een kwartiers tekening. De tegenzijde met B- fineer wordt niet in het zicht gebruikt. B- kwaliteit kan gebruikt worden als de binnenkant van een kast.

Natural

Natural brengt de eerlijke en ontwapenende schoonheid van de eik naar boven. Zonder franjes, gewoonweg puur natuur. Met hout van streng geselecteerde eiken, langzaam gegroeid in gecontroleerde en gereglementeerde groeizones.

Vintage

Oude materialen recupereren en ze een nieuwe bestemming geven, met respect voor het verleden. Dit is de echte spirit van de Oak Vintage look. Eiken balken die decennialang hebben dienst gedaan in treinen, worden nu verwerkt tot fineer met een rijk verleden en een warme uitstraling.

Smoked

Oak Smoked straalt pure klasse uit. Door de eik in de kern te roken, verkrijgt die een stoere uitstraling met eigenzinnig karakter. Het traditionele rookproces en de typische eigenschappen van het eikenhout zorgen voor een krachtige, donkere look. Oak Smoked doet denken aan exclusieve clubs en hotellobby’s met de beste whisky’s en sigaren.

Er zijn verschillende structuren mogelijk voor de afwerking van de toplaag:

Plain (zonder letter) Het plaatmateriaal is standaard voorgeschuurd met korrel 120 om vervolgens naar eigen wens te worden afgewerkt.

Brushed (B) Het plaatmateriaal is geborsteld. De natuurlijke houtstructuur wordt hierdoor verder zichtbaar. B1 is lichtgeborsteld, B2 is diep geborsteld.

De varianten van Fineer

Shinnoki?

Shinnoki is een fineercollectie waarbij de platen al zijn afgelakt. Hierdoor is dit een direct gebruiksklare fineercollectie is. Die gemakkelijk te verwerken is en toepasbaar is in alle binnenhuis interieurtoepassingen. Shinnoki heeft een modern design met hoge en consistente kwaliteit voor een voordelige prijs. Shinnoki ziet er even mooi uit als een plaat van massief hout en biedt dezelfde voordelen, maar dan zonder de hoge kosten en kans op kromtrekken.

De Shinnoki collectie bestaat uit een 0,6 mm afgelakt dik fineervel op een MDF Kern. Leverbaar in 2 varianten, 1-zijdig en 2-zijdig gefineerd MDF. 1-zijdige platen zijn aan één zijde afgewerkt met het Shinnoki design. Om de stabiliteit te garanderen, is er een tegenlaag van fineer gebruikt wat past bij het design van de voorzijde. 2-zijdige platen zijn aan beide kanten afgewerkt met het Shinnoki design. De gefineerde panelen van Shinnoki zijn kant-en-klaar voor gebruik en hebben een unieke look en feel die typisch is voor echt houtfineer.

Querkus Eiken collectie

De Querkes eiken collectie is een collectie eiken fineer beplakt op MDF. Waarmee Decospan een antwoord op de hedendaagse interieurtrend uit Noord-Europa biedt. Eikenhout staat hierbij centraal en kan in verschillende varianten als duurzaam product in een interieur worden toegepast. Decospan doet dit door middel van het upcyclen van oude balken en anderzijds door ook nieuwe eikenbomen te verwerken. Deze verschillende grondstoffen worden gesneden tot fineerhout en via een uniek procedé aan elkaar verlijmd. Hierdoor krijg waardoor je een uniek en massief beeld krijgt. Deze techniek maakt het ook mogelijk om verschillende fineerdiktes te produceren maken waardoor er voor ieder budget of toepassing een oplossing is.

Nuces noten collectie

Nuces is een collectie van gefineerd plaatmateriaal in Amerikaans noten. Deze speciale collectie noten is samengesteld door Decospan, Decospan is specialist op het gebied van fineer.

Amerikaans Noten is een donkerbruine houtsoort, in sommige gevallen met een paarsachtige glans en wit spinthout. Natuurlijk notenfineer onderscheidt zich van andere houtsoorten en kunststof alternatieven. Dit komt door de bijzondere houttekening en nerfstructuur van het notenfineer. Door unieke productieprocessen krijgt het fineer de schoonheid, kleur, tekening en structuur van massief hout. De luxe uitstraling van notenfineer sluit goed aan bij de huidige interieurtrends en geeft een natuurlijke beleving aan elk interieur.

Edelgefineerd MDF

Edelgefineerd MDF is een plaat welke tweezijdig voorzien is van edelfineer. Deze edelfineer toplaag van echt hout is beschikbaar in verschillende houtsoorten, kwaliteiten, afmetingen en diktes. De meeste soorten Edelgefineerd MDF zijn verkrijgbaar in de variant Dosse, Kwartier en mixmatch gezaagd. Bij dosse gezaagd hout heeft het fineer een gevlamde look. Bij kwartier gezaagd hout tekenen de groeiringen zich af als strepen. Edelgefineerd MDF is beschikbaar in verschillende kwaliteiten.

Wat is de Nørdus collectie

Met 'Nørdus' biedt Decospan een toegankelijke collectie van gefineerd plaatmateriaal die perfect past bij de trend, een Scandinavische en modernistische interieurvormgeving. Decospan ziet zichzelf als een deel van een wereldwijde gemeenschap die probeert om de schoonheid van de natuur te delen en er van te genieten op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier. Met 'Nørdus' kan je deze eenvoudige en toch praktische interieurtrend met tijdloze elegantie zelf beleven.

Voor 'Nørdus' wordt alleen het beste naald- en berkenhout verzameld en zorgvuldig verwerkt tot dun gesneden fineer. Op die manier wordt de grondstof geoptimaliseerd. Geavanceerde oppervlaktebehandelingen versterken de unieke schoonheid van hout en benadrukken het 3D aspect ervan. Deze collectie belichaamt de Scandinavische levensstijl en voedt ons met gezelligheid en warmte.

Astrata

Astrata is wandbekleding op basis van gesneden hout, van gerecycleerde oude eiken balken. Door de verschillende diktes van de plankjes ontstaat een 3D-oppervlak. Astrata laat toe om snel en eenvoudig een wand of ruimte af te werken zonder zware inspanningen. Deze panelen worden geleverd per 3 panelen/ 1 doos, langszijden voorzien van mes en groef waardoor het eenvoudig te installeren is.  

Decoflex

Decoflex bestaat uit gevoegde vellen fineer. Dit wordt op papier geperst, dan worden de houtvezels gebroken en ten slotte wordt het voorgeschuurd. Hierdoor krijg je een flexibel vel van fineerhout. Door de flexibiliteit is het uitstekend toe te passen in ronde vormen die je niet met normaal fineer kan creëren. Je kan Decoflex van binnen naar buiten vouwen zonder dat het breekt of kraakt. Decoflex is ideaal voor golvende oppervlakken!

meubel olie?

Meubel olie is er om hout te beschermen. Je moet altijd hout afwerken. Hier zijn heel veel producten voor in de markt te verkrijgen. Verven is een manier om je hout goed te onderhouden. Echter je kan ook kiezen voor hout olieën. Door het gebruik van hout olieën gaan objecten van hout langer mee. Daarbij geven de hout olieen de objecten een natuurlijke glans. De houtstructuur blijft dus goed zichtbaar.

Welke randafwerkingen zijn er mogelijk?

In onze zaagservice is het mogelijk om aan de gefineerde MDF-plaat een randafwerking toe te voegen. Wij adviseren een kantfineer afwerking voor een massiefhout look en bescherming van de plaat.

Hier kan je kiezen uit:

  • Verstek onder of bovenkant;
  • Schuine kant onder en/of bovenkant;
  • Afronden onder en/of bovenkant;
  • PVC-kantenband of kantfineer.

Alternatieve voor spaanplaat

Is Fineer niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal. In het assortiment van Adzaagt vind je ongetwijfeld het ideale plaatmateriaal voor jouw project! Dit wordt tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Gefineerd MDF is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp krasvast zijn? Dan ben je misschien beter af met ons HPL. HPL is krasvast en kunnen wij op ieder gewenste drager plakken. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat Fineer nauwelijks tot niet kromtrekt in tegenstelling tot massiefhout?

Hoe Bestel ik Fineer op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kun je het materiaal in elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten fineer? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail:  [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.