Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Houtsoort
Querkus
Filter

Klusadvies

Gefineerd MDF

Gefineerd MDF, ook wel edelgefineerd MDF genoemd, is een plaat welke tweezijdig voorzien is van (edel) fineer. Deze edelfineer toplaag van echt hout is beschikbaar in verschillende houtsoorten, kwaliteiten, afmetingen en diktes. De meeste soorten gefineerd MDF zijn verkrijgbaar in de variant dosse of kwartiergezaagd. Bij dosse gezaagd hout heeft het fineer een gevlamde look. Bij kwartiergezaagd hout tekenen de groeiringen zich af als strepen. Gefineerd MDF is beschikbaar in verschillende kwaliteiten.

Wat is de Edelgefineerd MDF

Edelgefineerd MDF is een plaat welke tweezijdig voorzien is van edelfineer. Deze edelfineer toplaag van echt hout is beschikbaar in verschillende houtsoorten, kwaliteiten, afmetingen en diktes. De meeste soorten Edelgefineerd MDF zijn verkrijgbaar in de variant Dosse, Kwartier en mixmatch gezaagd. Bij dosse gezaagd hout heeft het fineer een gevlamde look. Bij kwartier gezaagd hout tekenen de groeiringen zich af als strepen. Edelgefineerd MDF is beschikbaar in verschillende kwaliteiten.

Uitleg verschillende kwaliteiten

Fineer komt in verschillende kwaliteiten in het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het fineer, hoe rustiger de uitstraling. Hieronder vind je de uitleg over de kwaliteiten.

Dekfineer kwaliteit A:

Het dekfineer aan de A kant van de plaat is volledig foutvrij, geschuurd en ongevoegd. Reparaties of onvolkomenheden zijn niet toegestaan.

Dekfineer kwaliteit B+:

Het dekfineer B+ kwaliteit is een wildere structuur dan A kwaliteit, zitten kleine gecentreerde noestjes in en kan kleurnuances hebben.

Dekfineer kwaliteit B:

Het dekfineer aan de B kant van de plaat is geschuurd en ongevoegd. Reparaties aan B fineer zijn niet toegestaan. Wat wel voor kan komen zijn kleine pitkwastjes, korte kopscheurtjes en natuurlijke kleurnuances. B fineer is zeer geschikt voor blank lakwerk.

Dekfineer kwaliteit B-:

B- kwaliteit ook bekend als Rood kwaliteit zit aan de tegenzijde van een plaat. Een B- fineer wilt zeggen dat dit meestal een fineer is van dezelfde houtsoort als de zichtzijde, maar van een minderwaardige kwaliteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de zichtzijde (A) een dosse tekening heeft, en de tegenzijde (B-) een kwartiers tekening. De tegenzijde met B- fineer wordt niet in het zicht gebruikt. B- kwaliteit kan gebruikt worden als de binnenkant van een kast.

 

Wat is Fineer?

Fineer is een laagje hout van 0,6 of 1,5 mm dik dat op plaatmateriaal, vaak MDF, wordt aangebracht. Fineer wordt geproduceerd door een stam in dunne laagjes te snijden. In tegenstelling tot massief hout, dat gezaagd wordt, benut houtfineer de stam optimaal en is er geen zaagverlies. Hierdoor is het een veel milieubewuster alternatief dan massief houtFineer behoudt de natuurlijke uitstraling en unieke kenmerken van echt hout, met authentieke kleur- en patroonverschillen. Met deze kenmerken onderscheidt fineer zich van de imitaties. Hou er in je project wel rekening mee dat elke plaat anders is, omdat het een natuurproduct betreft. Tussen de platen kan er dus verschil zijn in uitstraling. Wil je dit beperken kies dan voor een mixmatch voegwijze. De exacte kleur bepaal je door de afwerking met een lak of olie. 

Heb je nog meer vragen over fineer? Lees dan onze blog: Alles wat je moet weten over fineer.

Verschillende soorten Fineer?

Fineer wordt gemaakt van hout, er zijn veel verschillende houtsoorten zoals Eiken, WengéNoten en nog veel meer. Van de populairste houtsoorten Eiken en Noten bieden wij speciale collecties, Querkus voor het eiken en Nuces voor noten. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten fineer. Het uiterlijk van de plaat wordt bepaald door de manier waarop het fineer gesneden en gevoegd. Het snijden wordt op 4 verschillende manieren gedaan. In de afbeelding hieronder zie je hoe dit gedaan wordt en wat het resultaat hiervan is.

Niet alleen de manier waarop het fineer gesneden is wordt gedaan op verschillende manieren. Maar ook de voegtechniek wordt op vier verschillende manieren gedaan. Ook dit zorgt weer voor verschillende uitkomsten van het fineervel.

Uitleg fineer

Al met al kan jezelf bepalen hoe je de uitstraling van het fineer wilt hebben. Dosse en kwartiers wordt in boek gevoegd. De Mixmatch voegwijze wint aan populariteit. De Querkus en Shinnoki collectie is volledig mixmatch gevoegd. De meeste producten in de Nuces collectie ook.

 Uitleg fineer

Waarvoor kan je fineer gebruiken?

Een veel voorkomende manier om de fineer te gebruiken is om het Gefineerde MDF te gebruiken om meubels van te maken. In dat geval is het een vervanging van massief hout. Verder kan Gefineerd MDF voor alle binnenhuis interieurbouw toepassingen gebruikt worden, de populaire toepassingen zijn: keukenkastjes, tafels, kasten, stoelen en andere toepassingen waarbij een luxe uitstraling gewenst is. Natuurlijk is de keuze fineer niet voor elke klus optimaal. Voor een werkblad adviseren wij HPL te gebruiken. Dit is krasvast en daardoor erg duurzaam voor intensief gebruik. Adzaagt kan voor jou HPL op elke gewenste drager persen. In de collectie Unilin Evola HPL en DecoLegno zitten meerdere decoren die echt hout goed imiteren.

De voordelen van fineer

Voordelen 

·         Een goedkoper en duurzamer alternatief op massief hout;

·         Verkrijgbaar in verschillende bijzondere hout fineren;

·         Verschillende structuren;

·         Splintert nagenoeg niet tijdens bewerking;

·         Hoge schroefvastheid;

·         Het materiaal is in de fabriek geperst op een drager plaat. Dit materiaal is standaard MDF, wat erg sterk is;

·         Niet tot nauwelijks kromtrekking in tegenstelling tot massiefhout;

·         Luxe uitstraling.

 

Welke randafwerkingen zijn er mogelijk?

In onze zaagservice is het mogelijk om aan de gefineerde MDF-plaat een randafwerking toe te voegen. Wij adviseren een kantfineer afwerking voor een massiefhout look en bescherming van de plaat.

Hier kan je kiezen uit:

  • Verstek onder of bovenkant;
  • Schuine kant onder en/of bovenkant;
  • Afronden onder en/of bovenkant;
  • Kantfineer.

Gefineerd MDF prijs per m2

De prijs van Fineer per vierkante meter is afhankelijk van de dikte van de plaat. De diktes variëren van 4 mm t/m 38 mm. De gefineerde MDF platen komen in verschillende afmetingen. De precieze prijs en maat die bij de gefineerde platen hoort kan je vinden in het productoverzicht van gefineerd MDF. Wil je nou een dikkere gefineerde plaat? Neem dan met ons contact op dan komen we er samen uit!

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Gefineerd MDF is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp krasvast zijn? Dan ben je misschien beter af met ons HPL. HPL is krasvast en kunnen wij op ieder gewenste drager plakken. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat Fineer nauwelijks tot niet kromtrekt in tegenstelling tot massiefhout?

Hoe Bestel ik Fineer op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kun je het materiaal in elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten fineer? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail:  [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.