Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

Berken Multiplex CP/CP

Berken Multiplex Watervast is erg sterk door de kruislingse watervaste (WBP) verlijming van de verschillende lagen berken. De CP/CP kwaliteit is uitstekend toepasbaar om te beplakken met een HPL of fineer. Omdat Berken een fijne houtsoort is en weinig splintert, is Berken Multiplex zeer geschikt voor fijn meubelwerk binnenshuis en buitenshuis. Lees meer

Wat is Berken Multiplex CP/CP?

Berken multiplex CP/CP is opgebouwd uit een aantal gelijkmatige lagen houtfineer, welke kruislings WBP verlijmd zijn, WBP staat voor water boiled proof. Dit betekend dat het multiplex minimaal 72 uren in een kookproef kan doorbrengen. In deze 72 uren mogen de verschillende lagen van het multiplex niet losraken. Hierdoor ontstaat een plaat die niet alleen sterker is dan massief hout maar ook beter tegen water kan.

Berken multiplex CP/CP is een constructieve multiplex, dat zich goed leent voor het beplakken met Decoflex of HPL. De zijkanten van berken multiplex heeft een mooie gelaagde tekening door de opbouw van de fineerlagen. Berken multiplex komt in twee kwaliteiten CP/CP en B/BB kwaliteit

Verschil B/BB en CP/CP kwaliteit

CP/CP houdt in dat het dekfineer gepropt, gevuld en geschuurd is. Grote kleurverschillen en grote vaste noesten zijn toegestaan bij deze kwaliteit. Ook kleine open noestjes, kopscheurtjes en kleine technische gebreken kunnen voorkomen. Dit maakt dat CP/CP platen geschikt zijn voor aftimmerwerk waar de kwaliteit van de toplagen minder van belang is.

Bij CP/CP kwaliteit kan het plaatmateriaal langs- of dwarsgefineerd zijn. In welke oriëntatie de nerf ligt is van te voren niet te garanderen.

B/BB staat voor, dat aan één zijde van de plaat fineer met B kwaliteit zit en aan de andere kant fineer met BB kwaliteit.

Het dekfineer aan de B kant van de plaat is geschuurd en ongevoegd. Reparaties aan B fineer is niet toegestaan. Wat wel voor kan komen zijn kleine pitkwastjes, korte kopscheurtjes en natuurlijke kleurnuances. B fineer is zeer geschikt voor blank lakwerk.

Het dekfineer aan de BB kant van het plaatmateriaal is geschuurd en meestal ongevoegd. Reparaties met proppen, enkele kleine kwastjes, kopscheurtjes en kleurverschillen kunnen voorkomen. BB fineer is zeer geschikt voor fineer en schilderwerk.

Hoe wordt Berken Multiplex CP/CP geproduceerd?

Berken multiplex CP/CP wordt voornamelijk geproduceerd in Finland en Rusland. Als eerst worden de stammen opgemeten en geclassificeerd. Daarna worden de stammen in water gelegd, zo kunnen de stammenmakkelijker geschild worden. Hierdoor ontstaat een hogere kwaliteit fineer. Hierna worden de fineerlagen gedroogd en op maat gesneden. Een oneven aantal lagen houtfineer wordt kruislings op elkaar verlijmd tot een multiplex plaat. Ten slotte wordt het berken multiplex op maat gezaagd en geschuurd, zodat er platen met een standaard afmeting en dikte ontstaan.

Eigenschappen Berken Multiplex CP/CP

Door de opbouw van multiplex heeft multiplex een aantal unieke eigenschappen. Berken multiplex platen hebben een zelfde natuurlijke uitstraling als massief hout. Multiplex  heeft echter wel andere eigenschappen dan dat van massief houtMassief hout werkt onder invloed van vocht en wisselende temperaturen, terwijl multiplex dat amper tot niet doet. En als laatst is multiplex ook veel vlakker dan massief hout, waardoor het gemakkelijk strak is af te werken.

Waar voor kan je Berken multiplex gebruiken?

Berken multiplex wordt voornamelijk gebruikt in meubels en projecten binnenhuis die zwaar belast kunnen worden. Denk hier aan kasten, wandafwerking, tafelbladen, werkbladen en aftimmerwerk.

De voordelen van Berken multiplex CP/CP

Berken multiplex CP/CP heeft een hoop voordelen, zo is het sterker dan massief hout met dezelfde dikte. Is de CP/CP kwaliteit zeer geschikt voor zwaar (constructief) timmerwerk. Heeft het een uitstekende hardheid en schroefvastheid. Multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal) en als kers op de taart is het stoot-en krastvast. 

De nadelen van Berken Multiplex CP/CP

Let op! Bij Multiplex is een kleine diktetolerantie toegestaan. Houd hier rekening mee tijdens jouw project. 

Welke randafwerkingen zijn er mogelijk?

In onze zaagservice is het mogelijk om aan de multiplex-plaat een randafwerking toe te voegen. Hier kan je kiezen uit:

  • Verstek onder of bovenkant;
  • Schuine kant onder en/of bovenkant;
  • Afronden onder en/of bovenkant;
  • verjongen;

Berken Multiplex CP/CP prijs per m2

Berken Multiplex CP/CP is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes. De prijs van Berken Multiplex CP/CP per vierkante meter is afhankelijk van de dikte van de plaat. De diktes variëren van 9 mm t/m 40 mm. in het productoverzicht van multiplex kan je er achter komen welke prijs bij welke dikte hoort.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Multiplex is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp veel gewicht dragen? Dan ben je misschien beter af met ons constructieplaatmateriaal, zoals betonplex. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

Hoe bestel ik MDF op maat bij Adzaagt?

Mag Ad voor je alles op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kan je het materiaal met elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten Multiplex? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail: [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.