Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

Spaanplaat

Op zoek naar Spaanplaat op maat? Daar weet Ad wel raad mee. Zijn expertise en jouw enthousiasme gaan hand in hand! ‘Don’t build alone’, zeggen we bij Adzaagt. Dan ontstaat pas écht de beleving van hoe mooi een interieur kan worden. Geldt dit ook voor Spaanplaat? Jazeker! Dit materiaal kan zowel gebruikt worden door de creatieve knutselaar als de serieuze klusser. Spaanplaat behoort tot de familie van de 'vezelplaten' en doet het goed als dak- of wandplaat, maar ook voor decoratieve doeleinden. Overtuigd? Bekijk dan nu ons assortiment onbewerkte Spaanplaten. Toch eerst meer weten? Laat Ad, onze zaag- en houtspecialist, jou adviseren. Lees meer

Spaanplaat
Spaanplaat heeft een neutrale houtuitstraling en is te gebruiken voor zowel constructieve als decoratieve doeleinden. Deze plaat is gemaakt van verlijmde houtsnippers en is gemaakt uit resthout wat niet meer kan worden gebruikt voor de verwerking voor producten van massief hout. Dit maakt Spaanplaat een duurzaam en betaalbaar product.   Lees meer
Bekijk alle Spaanplaat
Brandvertragend Spaanplaat
Brandwerend Spaanplaat kom je veel tegen in openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, luchthavens, hotels en theaters. Dit materiaal kan hitte en vuur weerstaan en draagt niet bij tot vlamverspreiding. Deze brandvertragende eigenschap komt door de toevoeging van minerale zouten. Brandvertragend Spaanplaat is herkenbaar door de rode inkleuring.  Lees meer
Bekijk alle Brandvertragend...
Populieren Spaanplaat
Populieren Spaanplaat is een lichtgewicht type plaat. Deze plaat wordt gemaakt van populierenhout spaanders, die doordrenkt worden met lijm en in drie lagen worden geperst tot een plaat. De Spaanplaat Populieren heeft een wat lichtere kleur dan de Spaanplaat Standaard. Lees meer
Bekijk alle Populieren Spaanplaat
Vochtwerend Spaanplaat
Vochtwerend Spaanplaat is opgebouwd uit 95% hout en aangevuld met enkele toeslagstoffen zoals lijm en paraffine. De speciale, vochtwerende verlijming zorgt ervoor dat het plaatmateriaal in een vochtige omgeving maar minimaal uitzet. Dit materiaal is te herkennen aan de groene kleur. Spaanplaat Vochtwerend wordt ook wel Spaanplaat V313 genoemd.  Lees meer
Bekijk alle Vochtwerend Spaanplaat

Wat is Spaanplaat?

Spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders. Spaanders zijn hele kleine stukjes hout en dit betekent dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. Spaanplaat is opgebouwd is uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Deze platen zijn geschikt voor toepassingen binnen de bouwsector, meubelindustrie en voor interieurbouw.

Waarvoor kan je Spaanplaten gebruiken?

Spaanplaat wordt op diverse toepassing gebruikt. Hiervoor zijn er meerdere variant van spaanplaat waarbij elke zijn eigen toepassing heeft. Bij Adzaagt zijn 5 varianten beschikbaar dit zijn:

Zoals al eerder is gezegd wordt spaanplaat op veel verschillende plekken toegepast maar waar we spaanplaat vooral terug zien is in het maken van meubelstukken. Hiervoor worden speciale soorten spaanplaat gebruikt die al voorzien zijn van een decoratief oppervlak. Dit zijn gemelamineerd Spaanplaten of spaanplaten beplakt met HPL. Deze varianten zijn gemaakt voor decoratieve doeleinde zoals meubels of wanden. Je hoeft niet veel meer aan dit plaatmateriaal te doen, omdat deze platen al van een harde buitenlaag zijn voorzien.

 

De varianten van Spaanplaat

Spaanplaat

Spaanplaten wordt gemaakt van houtspaanders. Spaanders zijn hele kleine stukjes hout en dit betekent dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. Spaanplaat is opgebouwd is uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Deze platen zijn geschikt voor toepassingen binnen de bouwsector, meubelindustrie en voor interieurbouw.

Eigenschappen van Spaanplaat

Daarnaast is het ook dat spaanplaat een vrij splinterige plaat is. De zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het belangrijk om bij interieur toepassingen de platen aan de zijkanten af te werken met bijvoorbeeld een ABS-kantenband.

 

Brandvertragend Spaanplaat

Spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders. Spaanders zijn hele kleine stukjes hout en dit betekent dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. Spaanplaat is opgebouwd is uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Om de spaanplaat brandvertragende te maken zijn halogeenvrije fosfaatzouten toegevoegd om de spaanplaat sterke brandvertragende eigenschappen te geven (euroklasse B-s1,D0). De Euroklasse B-s1,D0 staat voor de volgende eigenschappen:

  • Euroklasse B staat voor zeer moeilijk brandbaar;
  • S1 staat voor minimale rookproductie;
  • D0 staat voor geen productie van druppelvorming.
  • Deze platen worden voornamelijk gebruikt voor toepassingen waar een geringe brandreactie en vlamverspreidingessentieel is.

Eigenschappen van Brandvertragend Spaanplaat

Buiten de Brandvertragende eigenschappen is spaanplaat ook een vrij splinterige plaat is. De zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat bij interieur toepassingen de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het belangrijk om de platen aan de zijkanten af de werken met bijvoorbeeld een ABS-kantenband.

 

Populieren Spaanplaat

Spaanplaat bestaat uit houtsnippers van rondhout, zaagsel en resthout. In populieren spaanplaat is het percentage snippers rondhout sterk vergroot ten opzichte van standaard spaanplaat. Deze snippers, ook wel spaanders, worden door middel van een bindmiddel lijm (kunsthars) samengevoegd tot een spaanplaat. Dit betekent dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. Spaanplaat is opgebouwd uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Om de spaanplaat licht te maken zijn de spaanders van Populieren hout gemaakt.

Eigenschappen van Populieren Spaanplaat

Buiten de lichtgewichte eigenschappen van populieren spaanplaat is spaanplaat ook een vrij splinterige plaat. De zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat bij interieur toepassingen de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het belangrijk om de platen aan de zijkanten af te werken met bijvoorbeeld een ABS-kantenband.

 

Vochtwerend Spaanplaat V313

Spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders. Spaanders zijn hele kleine stukjes hout. Spaanplaat is opgebouwd uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Door deze opbouw kan je zeggen dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. De normale lijm die in spaanplaat en vezelplaat wordt gebruikt heet Urea-Formaldehyde (UF). In vochtwerende spaanplaten wordt aan UF-lijm melamine toegevoegd (MUF), doordat de vochtwerende lijm door heel de plaat zit geeft dit de vochtwerende eigenschap. Is vochtwerend, niet bestendig!  

Vochtwerend Spaanplaat V313

Zoals de naam al zegt is vochtwerend spaanplaat, vochtwerend. Dit betekend dat het water afstoot. De V313 in de naam is het kenmerk wat aangeeft dat de plaat vochtwerend is. Niet alleen is het vochtwerend maar ook water- en schimmelwerend. Vochtwerend Spaanplaat V313 is niet geschikt voor buiten. Wel in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Spaanplaat is van zichzelf een vrij splinterige plaat. De zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het belangrijk om de platen aan de zijkanten af te werken met bijvoorbeeld een ABS-kantenband.

 

Alternatieven voor spaanplaat

Is spaanplaat niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal. In het assortiment van Adzaagt vind je ongetwijfeld het ideale plaatmateriaal voor jouw project! Dit wordt tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Spaanplaten zijn geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp veel gewicht dragen? Dan ben je misschien beter af met ons constructieplaatmateriaal, zoals betonplex. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

Hoe bestel ik Spaanplaat op maat bij Adzaagt?

Mag Ad voor je alles op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kan je het materiaal met elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten Spaanplaat? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail: [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.