Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

Brandvertragend Spaanplaat

Brandwerend Spaanplaat kom je veel tegen in openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, luchthavens, hotels en theaters. Dit materiaal kan hitte en vuur weerstaan en draagt niet bij tot vlamverspreiding. Deze brandvertragende eigenschap komt door de toevoeging van minerale zouten. Brandvertragend Spaanplaat is herkenbaar door de rode inkleuring.  Lees meer

Wat is Brandvertragend Spaanplaat

Spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders. Spaanders zijn hele kleine stukjes hout en dit betekent dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. Spaanplaat is opgebouwd is uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Om de spaanplaat brandvertragende te maken zijn halogeenvrije fosfaatzouten toegevoegd om de spaanplaat sterke brandvertragende eigenschappen te geven (euroklasse B-s1,D0). De Euroklasse B-s1,D0 staat voor de volgende eigenschappen:

 • Euroklasse B staat voor zeer moeilijk brandbaar;
 • S1 staat voor minimale rookproductie;
 • D0 staat voor geen productie van druppelvorming.
 • Deze platen worden voornamelijk gebruikt voor toepassingen waar een geringe brandreactie en vlamverspreidingessentieel is.

Eigenschappen van Brandvertragend Spaanplaat

Buiten de Brandvertragende eigenschappen is spaanplaat ook een vrij splinterige plaat is. De zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat bij interieur toepassingen de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het belangrijk om de platen aan de zijkanten af de werken met bijvoorbeeld een ABS-kantenband.

Waarvoor kan je Brandvertragend Spaanplaat gebruiken?

Spaanplaat wordt op diverse plekken toegepast. Hiervoor zijn er meerdere variant van spaanplaat waarbij elke zijn eigen toepassing heeft. Bij Adzaagt zijn 5 varianten beschikbaar dit zijn:

Zoals al eerder is gezegd wordt spaanplaat op veel verschillende plekken toegepast maar waar we Brandvertragend spaanplaat vooral terug zien is in toepassingen waar een geringe brandreactie en vlamverspreidingessentieel is. Denk hier aan traphallen, vluchtwegen, liftkokers, gangen en openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, luchthavens, rusthuizen, theaters en hotels.

Heeft jouw project de brandvertragende eigenschappen nodig? En heeft het een decoratief doeleinde? Dan ben je bij Adzaagt op het juiste adres. In de gemelamineerde collectie van Unilin Evola zijn er ook decoren met een brandwerende spaanplaat als draagplaat. Zit jouw gewenste dikte of decor er niet tussen? Dan kan je kiezen voor een beplakte plaat. Neem hiervoor contact met ons op.

De voor en nadelen van Brandvertragend Spaanplaat

Voordelen:

 • Goedkoop;
 • Licht gewicht;
 • Uitermate geschikt voor binnenhuis interieurtoepassingen;
 • Duurzaam;
 • Brandvertragend;
 • Gemakkelijk te bewerken.

Nadelen:

 • Spaanplaat heeft de neiging tot splinteren, kies daarom voor een ABS-kantenband afwerking om dit te voorkomen;
 • Spaanplaat is niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Spaanplaat is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp veel gewicht dragen? Dan ben je misschien beter af met ons constructieplaatmateriaal, zoals betonplex. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

 

Hoe bestel ik Spaanplaat op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kan je het materiaal met elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten Spaanplaat? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail: [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.