Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

Vochtwerend Spaanplaat

Vochtwerend Spaanplaat is opgebouwd uit 95% hout en aangevuld met enkele toeslagstoffen zoals lijm en paraffine. De speciale, vochtwerende verlijming zorgt ervoor dat het plaatmateriaal in een vochtige omgeving maar minimaal uitzet. Dit materiaal is te herkennen aan de groene kleur. Spaanplaat Vochtwerend wordt ook wel Spaanplaat V313 genoemd. Lees meer

Wat is Vochtwerend Spaanplaat V313

Spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders. Spaanders zijn hele kleine stukjes hout. Spaanplaat is opgebouwd uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Door deze opbouw kan je zeggen dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. De normale lijm die in spaanplaat en vezelplaat wordt gebruikt heet Urea-Formaldehyde (UF). In vochtwerende spaanplaten wordt aan UF-lijm melamine toegevoegd (MUF), doordat de vochtwerende lijm door heel de plaat zit geeft dit de vochtwerende eigenschap. Is vochtwerend, niet bestendig!  

Eigenschappen van Vochtwerend Spaanplaat V313

Zoals de naam al zegt is vochtwerend spaanplaat, vochtwerend. Dit betekend dat het water afstoot. De V313 in de naam is het kenmerk wat aangeeft dat de plaat vochtwerend is. Niet alleen is het vochtwerend maar ook water- en schimmelwerend. Vochtwerend Spaanplaat V313 is niet geschikt voor buiten. Wel in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Spaanplaat is van zichzelf een vrij splinterige plaat. De zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het belangrijk om de platen aan de zijkanten af te werken met bijvoorbeeld een ABS-kantenband.

Waarvoor kan je Vochtwerend Spaanplaat V313gebruiken?

Spaanplaat wordt op diverse plekken toegepast. Hiervoor zijn er meerdere variant van spaanplaat waarbij elke zijn eigen toepassing heeft. Bij Adzaagt zijn 5 varianten beschikbaar dit zijn:

Vochtwerend Spaanplaat kan als constructieplaat gebruikt worden in vloeren, wanden en daken. Maar waar we vochtwerend spaanplaat vooral terug zien is in het maken van meubelstukken die worden toegepast in vochtige ruimtes. Hiervoor wordt vochtwerend spaanplaten gebruikt die al voorzien is van een decoratief oppervlak. Dit zijn gemelamineerde spaanplaten of spaanplaten beplakt met HPL. Deze varianten zijn gemaakt voor decoratieve doeleinde zoals meubels of toilet, keuken of badkamer wanden. Je hoeft niet veel meer aan dit plaatmateriaal te doen, omdat deze platen al van een harde buitenlaag zijn voorzien. Niet alleen komen de gemelamineerde spaanplaat in standaard en vochtwerende uitvoeringen maar ook in brandvertragende uitvoering.

De voor en nadelen van Vochtwerend Spaanplaat V313

Voordelen:

  • Goedkoop;
  • Licht gewicht;
  • Uitermate geschikt voor binnenhuis interieurtoepassingen;
  • Duurzaam;
  • Vochtwerend en schimmelvrij;
  • gemakkelijk te bewerken.

Nadelen:

  • Spaanplaat heeft de neiging tot splinteren, kies daarom voor een ABS-kantenband afwerking om dit te voorkomen;
  • Spaanplaat is niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Spaanplaat is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp veel gewicht dragen? Dan ben je misschien beter af met MDF vochtwerend V313 met HPL. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

Hoe bestel ik Spaanplaat op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kan je het materiaal met elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten Spaanplaat? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail: [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.