Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

Okoume Multiplex

Okoume Multiplex is een stevig en duurzaam multiplex. De houtnerven zijn haaks en watervast verlijmd. Multiplex van Okoume is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, waardoor een hoge kwaliteit gegarandeerd is. Door het watervaste karakter en de gladde afwerking is Okoume voor heel veel klussen geschikt! Lees meer

Wat is Okoume Multiplex

Okoumé Multiplex is samengesteld uit verschillende lagen van Okoume fineer. Okoume is lichtroze van kleur en heeft een rustige tekening. Het is een gladde, watervaste, zeer stabiele en lichtgewicht plaat wat zonder voorbereiding bewerkt kan worden. Vanwege zijn gewicht en stabiliteit wordt deze plaat vaak toegepast als Okoume deurplaat en als watervaste platen voor buiten.

Eigenschappen van Okoume Multiplex

Okoume Multiplex is een lichte multiplex die watervast verlijmd is, geschikt is voor buiten en binnen. Ook komen de platen standaard in een b/BB kwaliteit.

B/BB staat voor, dat aan één zijde van de plaat fineer met B-kwaliteit zit en aan de andere kant fineer met BB-kwaliteit.

Het dekfineer aan de B-kant van de plaat is geschuurd en ongevoegd. Reparaties aan B fineer is niet toegestaan. Wat wel voor kan komen zijn kleine pitkwastjes, korte kopscheurtjes en natuurlijke kleurnuances. B fineer is zeer geschikt voor blank lakwerk.

De behandeling van Okoume hout

Wanneer de plaat onbehandeld buiten wordt gebruikt is de plaat net zo kwetsbaar als andere houtsoorten die niet geschikt zijn voor buiten. Daarom wordt aangeraden om het Okoume multiplex te behandelen als je het buiten gaat gebruiken. Als je dit op de juiste manier doet gaat het Okoume Multiplex probleemloos tientallen jaren mee.  Maar wat is nu de juiste manier om Okoume multiplex te behandelen? Hieronder vind je hoe je dat doet.  

·         Schuur de randen licht op, verf houdt namelijk niet vast op scherpe kanten;

·         Grond of behandel met een randsealer de kopkanten van de platen. Na het gronden licht schuren, nogmaals gronden of sealen totdat de kopse kanten egaal dicht zitten. Randsealer is dikker dan grondverf, hierdoor gaat de kopse kant sneller dicht zitten.

 

Waar komt een Okoume plaat vandaan?

Okoume multiplex platen worden gemaakt van Okoumé hout. Een houtsoort welke voornamelijk komt uit Gabon, gelegen in Centraal Afrika. Waar de houtkap onder streng toezicht staat van de staat.

Waar kan je Okoume Multiplex voor gebruiken?

Okoume Multiplex is geschikt voor talloze toepassingen. Denk daarbij aan gevels, boeidelen, dakkapellen, reclameborden en buitendeuren. Hoewel okoumé hout ideaal is voor buitengebruik, is het binnen goed bruikbaar vooral in vochtige ruimtes.

De voor- en nadelen van Okoume Multiplex

Voordelen

  •          Het hout is watervast verlijmd;
  •          Licht van gewicht (circa 500 kg / m³);
  •          Egaal van kleur en zeer weinig kwasten. Daarom geschikt voor fineer;
  •          Zacht en fijn van structuur. Hierdoor ideaal voor behandeling met grondlagen;
  •          Goede prijs / kwaliteitverhouding.

Nadelen

·         Okoume hout kan niet beplakt worden met HPL. wil je het nou wel laten beplakken kies dan voor Berken, Populier Multiplex of MDF. Neem hiervoor contact op met ons via het contactformulier of E-mail.

Let op! Bij Multiplex is een kleine diktetolerantie toegestaan. Houd hier rekening mee tijdens jouw project. 

Welke randafwerkingen zijn er mogelijk?

In onze zaagservice is het mogelijk om aan de multiplexplaat een randafwerking toe te voegen. Hier kan je kiezen uit:

  •          Verstek onder of bovenkant;
  •          Schuine kant onder en/of bovenkant;
  •          Afronden onder en/of bovenkant.

 

Okoume Multiplex prijs per m2

Okoume Multiplex is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes. De prijs van Okoume Multiplex per vierkante meter is afhankelijk van de dikte van de plaat. De diktes variëren van 4 mm t/m 40 mm. in het productoverzicht van Okoume Multiplex gegrond kan je er achter komen welke prijs bij welke dikte hoort.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Okoume Multiplex is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp veel gewicht dragen? Dan ben je misschien beter af met ons constructieplaatmateriaal, zoals betonplex. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

Hoe bestel ik Okoume Multiplex op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je  op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kun je het materiaal in elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten multiplex? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail:  [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.