Filteren op

Type
Plaatsoort
Kleur
Max. dikte (mm)
Max. lengte (mm)
Max. breedte (mm)
Filter

Klusadvies

Spaanplaat

Spaanplaat heeft een neutrale houtuitstraling en is te gebruiken voor zowel constructieve als decoratieve doeleinden. Deze plaat is gemaakt van verlijmde houtsnippers en is gemaakt uit resthout wat niet meer kan worden gebruikt voor de verwerking voor producten van massief hout. Dit maakt Spaanplaat een duurzaam en betaalbaar product. Lees meer

Wat is Spaanplaat?

Spaanplaat wordt gemaakt van houtspaanders. Spaanders zijn hele kleine stukjes hout en dit betekent dat spaanplaat een geperste houtvezelplaat is. Spaanplaat is opgebouwd is uit 3 lagen. De binnenste laag van een spaanplaat bestaat uit grote en sterke houtvezels. Waarbij de buitenste deklaag bestaat uit fijne vezels welke gelijk geschuurd zijn. Deze platen zijn geschikt voor toepassingen binnen de bouwsector, meubelindustrie en voor interieurbouw.

Eigenschappen van Spaanplaat

Daarnaast is het ook dat spaanplaat een vrij splinterige plaat is. De zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het belangrijk om bij interieur toepassingen de platen aan de zijkanten af te werken met bijvoorbeeld een ABS-kantenband.

Waarvoor kan je Spaanplaat gebruiken?

Spaanplaat wordt op diverse toepassing gebruitk. Hiervoor zijn er meerdere variant van spaanplaat waarbij elke zijn eigen toepassing heeft. Bij Adzaagt zijn 5 varianten beschikbaar dit zijn:

Zoals al eerder is gezegd wordt spaanplaat op veel verschillende plekken toegepast maar waar we spaanplaat vooral terug zien is in het maken van meubelstukken. Hiervoor worden speciale soorten spaanplaat gebruikt die al voorzien zijn van een decoratief oppervlak. Dit zijn gemelamineerd Spaanplaten of spaanplaten beplakt met HPL. Deze varianten zijn gemaakt voor decoratieve doeleinde zoals meubels of wanden. Je hoeft niet veel meer aan dit plaatmateriaal te doen, omdat deze platen al van een harde buitenlaag zijn voorzien.

De voor en nadelen van Spaanplaat

Voordelen:

  • Goedkoop;
  • Licht gewicht;
  • Uitermate geschikt voor binnenhuis interieurtoepassingen;
  • Duurzaam;
  • Gemakkelijk te bewerken.

Nadelen:

  • Spaanplaat heeft de neiging tot splinteren, kies daarom voor een ABS-kantenband afwerking om dit te voorkomen;
  • Spaanplaat is niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

Toch liever een ander type plaatmateriaal?

Spaanplaat is geschikt voor heel veel projecten, maar er zijn altijd uitzonderingen. Moet jouw gedroomde ontwerp veel gewicht dragen? Dan ben je misschien beter af met ons constructieplaatmateriaal, zoals betonplex. Ook wat betreft uiterlijk, afwerking en duurzaamheid kan je veel verschillende keuzes maken. Ben jij benieuwd wat Adzaagt verder nog op voorraad heeft? Bekijk dan vooral onze overige soorten plaatmateriaal, die Ad voor je op maat kan zagen. Wist je bijvoorbeeld dat multiplex een natuurlijker uiterlijk heeft en sterker is dan MDF?

 Hoe bestel ik Spaanplaat op maat bij Adzaagt?

Mag Ad alles voor je op maat zagen? Goed om te horen! Via elke productpagina kan je het materiaal met elk gewenste maat bestellen. Simpel toch? Je kunt zelfs aanvinken of je ook de reststukken wilt meenemen. Toch de hele plaat bestellen zonder zaagservice? Ook dit is mogelijk. Heb je nog een vraag over onze soorten Spaanplaat? Laat dan vooral van je horen via telefoon: 0251 – 342 395, e-mail: [email protected] of stuur een chatbericht, wij helpen je graag! En ben je toevallig in de buurt van Heemskerk en kan je niet wachten om alles in elkaar te zetten? Je mag het plaatmateriaal ook tijdens onze openingstijden komen ophalen. Ad staat graag voor je klaar! Wist je trouwens dat we ook een klusblog hebben? Heel handig als je inspiratie op wilt doen of wel wat tips kunt gebruiken voor je volgende project. Heb je na het lezen van onze blogs toch nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of mailen.