Klusadvies

Lees onze zes tips om zelf te klussen met hout op maat #DIY

Lees onze zes tips om zelf te klussen met hout op maat #DIY
- Categorieën Ad's Klustips

Zelf aan de slag met het maken van je eigen meubelen van hout

DIY ofwel do it yourself! Hoe gaaf is dat? Lekker aan de slag met een nieuw woonitem wat je zelf kunt maken. Vaak makkelijker dan je denkt! Een loungebank voor in de tuin, een kapstok van steigerhout, een vakkenkast van MDF; je kunt het zo gek nog niet bedenken! Extra leuk is dat je eigen ideeën kan aanpassen aan je eigen woonwensen. Maar hoe begin je nou zo’n klusproject? Waar moet je op letten? Met deze zes tips helpt Ad je verder om straks de ultieme doe-het-zelver te worden!

Tip 1: Start met het maken van een werkplan
Als je zelf een meubel van hout gaat maken is het slim om eerst te zoeken naar een bestaande werkbeschrijving, dat scheelt je een hoop werk! Mocht dit niet voorhanden zijn, dan kan je zelf een werktekening en beschrijving van je gewenste meubelstuk maken. Hier zet je dan in wat de afmetingen worden, het gereedschap wat je nodig hebt en overig materiaal zoals schroeven of lijm. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan en hoef je niet continue naar de bouwmarkt, omdat je iets vergeten bent.

Tip 2: Begin simpel Ben je een beginnende klusser? 
Wees dan niet te ambitieus door gelijk met hele grote projecten te starten of meteen je halve huis te verbouwen. Door klein te beginnen bouw je vertrouwen op en leer je verschillende skills, zoals boren, zagen, lijmen enz. Dit kan je dan later weer gebruiken bij grotere projecten. Kies in het begin daarom vooral een project wat goedkoop is, binnen een dag klaar is en waar je direct resultaat van ziet.

Tip 3: Bekijk tutorials Als beginnende doe-het-zelver
is het altijd fijn om van anderen te kunnen leren. Iedere klusser maakt immers wel eens een foutje. Kijk daarom eens hoe anderen iets aanpakken. Wie weet kom je op ideeën waar je zelf nooit aan gedacht had. Voor vrijwel elk project is er wel een tutorial op het internet te vinden.

Tip 4: Zorg ervoor dat al het gereedschap aanwezig 
is Er is niks zo vervelend dat wanneer je lekker aan het werk bent, je iets nodig hebt, maar het niet kunt vinden. Zorg er daarom voor dat alles binnen handbereik ligt, zodat je aan een stuk door kunt klussen. Als je gaat klussen, heb je natuurlijk altijd apparaten nodig. Denk aan een schuurmachine om hout te schuren, een decoupeerzaag om hout op maat te zagen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ga bij jezelf na hoe vaak je zo’n apparaat gaat gebruiken. Het is zonde van je geld als je een apparaat maar eenmalig gebruikt. 

Tip 5: Kies de juiste soort hout
In de bouwmarkt merk je ongetwijfeld dat er heel veel verschillende soorten hout te koop zijn. Zo vind je steigerhout, eigen, grenen, vuren enzovoorts. Daarbij heb je verschillende diktes, afwerkingen en bewerkingen. Oh, vergeet ook de meubelplaten niet! Niet zo gek dat je soms niet meer weet welk hout je het beste kan kiezen. Daarbij is niet elke soort hout even geschikt voor een project. Kan je het bijvoorbeeld alleen binnen gebruiken of is het ook geschikt voor vochtige ruimtes of buitentoepassingen? Laat je daarom eerst goed adviseren door iemand die verstand heeft van hout en plaatmateriaal. Denk ook aan de efficiëntie van een project. Hout op maat laten zagen bespaart je namelijk een hoop tijd en geld. Wil je meer weten? Bekijk ook eens ad's keuze hulp of neem direct contact met ons op. 

Tip 6: Gebruik beschermingsmiddelen
Jaarlijks belanden er een hoop mensen in het ziekenhuis na een ongeluk tijdens het klussen. Daarom is het heel verstandig om te letten op je veiligheid. Denk dus aan handschoenen, een veiligheidsbril, goede werkschoenen etc. Zeker wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van houten meubelen moet je er voor zorgen dat je een veiligheidsbril op doet om je ogen te beschermen.

Zelf klussen is ontzettend leuk om te doen! In elk geval zal je met deze tips een heel eind komen en de beginnersfoutjes overslaan. Als het goed is, heb je nu een beter beeld bij waar je moet beginnen. Met de juiste voorbereidingen komt het helemaal goed en maak je klussen leuk. Ad wenst je heel veel klusplezier!

Deel deze content op social media