Klusadvies

Wat is OSB? Ad legt het uit!

Wat is OSB? Ad legt het uit!
- Categorieën Ad's Zaagservice

Waar bestaat OSB uit?

OSB, ofwel Oriented Strand Board, is een plaat gemaakt uit naaldhout waarbij houtsnippers van ongeveer 10 centimeter kruislings op elkaar verlijmd zijn. Al deze houtschilfers zijn dus verbonden door het gebruik van een bindmiddel en worden vervolgens onder hoge druk tot een plaat geperst. Op deze manier ontstaat er een grof plaatmateriaal wat heel geschikt is voor gebruik in de bouw (constructies), maar ook voor het maken van meubels.

Waar kan je OSB voor gebruiken?

OSB is zeer geschikt om te gebruiken voor constructieve doeleinden. Hierbij kan je denken aan vloeren, (scheidings)wanden, spouwbladen en daken. Het rauwe en stoere uiterlijk van OSB maakt de plaat ook zeer geschikt om toe te passen voor meubels. Zo zie je het veel terugkomen in kasten, tafelbladen, keukens, bedachterwanden, wandplanken, boekenplanken en nog veel meer. Kortom, een OSB plaat hoeft met zijn trendy en ruwe look niet weggestopt te worden!

Wat zijn de voor- en nadelen van OSB?

OSB heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere platen:

  • Goedkoop plaatmateriaal
  • Eenvoudig te schilderen
  • Duurzaam materiaal door het FSC- en PEFC keurmerk
  • Licht van gewicht, maar wel super sterk!
  • Mooi ruw oppervlak
  • Plaat kan niet kromtrekken onder invloed van vocht
  • Garantie op een lange levensduur

Waar je rekening mee moet houden:

  • OSB splintert snel. Goed en diep voorboren kan dit voorkomen
  • Door de ruwe structuur kan je een OSB plaat niet glad afwerken
  • OSB kan niet buiten gebruikt worden

Hoe kan ik OSB behandelen?

OSB platen zijn prima te behandelen. Je kunt hiervoor een olie, was, lak of beits gebruiken voor het gewenste resultaat. Wil je bijvoorbeeld het hout een wat donkerdere en warmere kleur geven? Maak dan gebruik van een kleurloze olie. Als je de lichte kleur wilt behouden van OSB is het gebruik van een witte of blanke olie een goede keuze. Vergeet je ook de zijkanten niet? Zo krijgt vocht geen kans om in het OSB te dringen. Wil je de OSB-plaat ook een kleurtje geven maar wel de structuur zichtbaar houden? Kies dan voor een oliebeits.

OSB op maat bestellen

Bij Adzaagt heb je een ruime keuze uit verschillende formaten en diktes van het plaatmateriaal OSB. Wil je de OSB platen op maat gezaagd hebben? Dat kan! Wij zagen jouw bestelling tot op de millimeter nauwkeurig. Geen aanhanger of bestelbus in je bezit, maar toch zo snel mogelijk je bestelling in huis? Bestel je materiaal eenvoudig in onze online zaagservice en ontvang het product binnen vijf werkdagen.

Deel deze content op social media