Klusadvies

Weten wat MDF is? Leuke ideeën met MDF platen op maat

Weten wat MDF is? Leuke ideeën met MDF platen op maat
- Categorieën Ad's Klustips

Wat is MDF?

De afkorting MDF staat voor medium density fibreboard, een begrip wat je ongetwijfeld wel eens gezien hebt bij een bouwmarkt. MDF wordt gemaakt door het mengen van kunstharslijm met fijngemalen houtvezels. Onder hoge druk wordt dit mengsel geperst tot een middelharde plaat. Het resultaat? Een MDF plaat dat zich goed laat lenen voor heel veel doe-het-zelf klussen of bij het (ver)bouwen. Dankzij de dichtheid is het uitermate geschikt voor toepassingen als boren, laseren, schuren, frezen en verzagen.

Welke soorten MDF zijn er?

Er zijn veel soorten MDF beschikbaar met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Ad gaat de meest gebruikte MDF soorten aan je toelichten! De standaard MDF-plaat is te herkennen aan de lichtbruine kleur. Deze plaat is voor oneindig veel toepassingen te gebruiken binnenshuis. Wanneer je MDF wilt gebruiken in een ruimte waar het iets vochtiger is, kan je het best kiezen voor een waterwerende plaat. Voor het maken van keukenkastjes is het bijvoorbeeld verstandig om dit materiaal, de MDF V313, te gebruiken in verband met de waterspetters die op de keukenpaneeltjes terecht kunnen komen. Wil je snel jouw meubel in elkaar zetten en geen tijd kwijt zijn aan het gronden van je plaat? MDF Lakdraag of MDF Primer is bij menig doe-het-zelver zeer populair! Dit materiaal is óf aan beide zijden voorzien van een lakdragende folie óf aan beide zijden gegrond met een witte primer laklaag. Hierdoor is de zuigende werking sterk verminderd en hoef je het product alleen nog maar af te lakken. Ideaal toch? Benieuwd naar de beste plaat voor jouw klus? Bekijk alle soorten MDF van Adzaagt.

Kan je MDF buiten gebruiken?

Uiteraard! Ga je buiten aan de slag met het maken van bijvoorbeeld tuinmeubilair of boeidelen? MDF Exterieur is dan een prima optie voor jouw project. Deze plaat is bewerkt met een watervaste lijmsoort en onder hogere druk geperst dan standaard MDF. Let er wel op dat je het hout goed behandeld vanwege de watervastheid. Zo geef je het hout ook meteen een lange levensduur. Dit kan je doen door het materiaal eerst te gronden en vervolgens af te lakken met een lak die geschikt is voor toepassingen buitenshuis.

Wat maak je zoal met MDF?

Met MDF kan je echt alle kanten op. Dat maakt het juist zo leuk om met dit materiaal aan de slag te gaan. Op zoek naar inspiratie? Ontmoet dan onze Ad, een echte know-how! Hij zet een paar leuke ideeën voor je op een rijtje.

TV-kast op maat

Kies je voor een TV-meubel van een woonwinkel voor al snel enkele honderden euro’s of ga je zelf aan de slag met het maken van een TV-kast? Juist! Het kan een stuk goedkoper als je het meubelstuk zelf maakt. Het leuke is dat je helemaal zelf kan bepalen hoe de kast eruit komt te zien. Laat alle MDF platen mooi op maat zagen en gebruik bijvoorbeeld een dubbel blad, zodat je de schroefgaten niet meer ziet. Voor de finishing touch kan je het TV-meubel een mooi kleurtje geven.

MDF-vensterbank

Vensterbanken bestaan al heel lang en wordt met name gebruikt als afwerking om decoratiemateriaal of om planten op te zetten. Je kan van MDF hout de meest mooie vensterbanken zelf maken. Ideaal om je interieur te verfraaien en al je pronkstukken op neer te zetten. Een vensterbank op maat laten zagen is zo gepiept. Over de bevestiging aan de muur moet natuurlijk ook nagedacht worden. Hoe kan je dit het beste doen? Het makkelijkste is om de nieuwe vensterbank over de bestaande vensterbank heen te plaatsen en aan elkaar te bevestigen met montagekit en af te werken met kit. Er bestaan ook plankdragers om jouw zelf gemaakte vensterbank aan de muur te bevestigen.

Bureau

We kunnen niet meer om de term ‘’het nieuwe werken’ heen. Steeds meer mensen werken vanuit huis. Een perfecte werkplek creëren is dan ook een must en daarbij kan een knap bureau uiteraard niet achterblijven. Een bureaublad kan je eenvoudig maken door een plaat MDF te gebruiken. Het bureau maak je dan van MDF met een dikte van 18mm. Wil je het bureau wat chiquer laten lijken? Plaats dan voor de plaat aan alle kopse kanten een strook van 8 centimeter. Als alles staat kan je het bureau licht opschuren en verven in de kleur die jij mooi vindt.

Bestel MDF op maat

Het grootste voordeel van MDF op maat zagen? Je bestelt je op maat gezaagde houten platen eenvoudig online via onze online zaagservice. Zo hoef je geen bezoek aan de bouwmarkt te brengen. Heerlijk toch! Je vult de gewenste afmetingen in en Ad zorgt ervoor dat je MDF plaat tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd wordt. Hierna levert Ad zo snel mogelijk allen platen foutvrij aan huis, zo kan jij direct aan de slag met jouw klus!

Deel deze content op social media